Eleccions europees
Política Procés 13/10/2023

Romeva serà candidat de l'Aliança Lliure Europea a les eleccions europees

La formació d'àmbit europeu de la qual forma part Esquerra presentarà els seus candidats aquest dissabte a Estrasburg

2 min
Raul Romeva en una imatge d'arxiu

Brussel·lesL'exconseller d'Exteriors Raül Romeva serà candidat de l'Aliança Lliure Europea (ALE) a les pròximes eleccions europees del juny que ve, segons han avançat fonts de la mateixa formació a l'ARA. La presentació oficial i el seu primer discurs es farà en el primer congrés de la història de la formació, que se celebrarà aquest dissabte a Estrasburg. L'altra candidata, juntament amb Romeva, serà Maylis Rossberg, que és la secretària general de les joventuts de l'ALE i treballa per a un partit regionalista de la minoria danesa a Alemanya, l'anomenat Associació de Votants de Slesvig Meridional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que l'ALE presenti Romeva com un dels seus candidats —els coneguts oficialment com a Spitzenkandidaten—, no vol dir que l'exconseller vagi directament a les llistes d'Esquerra i, per tant, pugui obtenir l'escó d'eurodiputat. De fet, ara mateix Romeva està inhabilitat i, tret que la llei d'amnistia que estan negociant les forces independentistes amb la Moncloa tiri endavant, a hores d'ara no es pot presentar en cap comici ni ocupar un càrrec públic.

També cal recordar que els Spitzenkandidaten són les persones que els partits d'àmbit europeu proposen per presidir la Comissió Europea, però que només poden acabar al capdavant de l'executiu comunitari si obtenen prou suport electoral i parlamentari, cosa que no està a l'abast de formacions petites com l'ALE. I, a més, en l'última ocasió, el Partit Popular Europeu (PPE), que va guanyar les eleccions i comptava amb els suports necessaris, tampoc hi va posar el seu Spitzenkandidaten, Manfred Weber, i els estats membres van impulsar l'actual presidenta de la Comissió Europea, la també conservadora Ursula von der Leyen.

A més, l'ALE és un dels deu partits d'àmbit europeu que es presenten als comicis comunitaris i fan campanya en solitari, però després de les eleccions s'uneixen al grup parlamentari dels Verds, que ja té el seu propi Spitzenkandidaten. I, tot i que la formació ecologista ara mateix té 72 diputats i és la quarta força del Parlament Europeu, les enquestes li auguren una davallada important i, fins i tot, en el pitjor dels potencials escenaris, uns resultats electorals insuficients per assolir el mínim de representants per formar grup parlamentari.

L'ALE, l'agrupació de minories nacionals

Fonts d'ALE defensen que la tria de Romeva i Rossberg representa les "dues ànimes" del partit, que agrupa formacions de defensa de diferents minories nacionals, com Esquerra, Bildu, el Bloc Nacionalista Gallec, el Partit Nacionalista Escocès o el Partit de Gal·les. Per un costat, Romeva té una "trajectòria" acreditada al servei de la lluita ecologista i l'autodeterminació de Catalunya, i contra la repressió de l'estat espanyol. En aquest sentit, representa les nacions sense estat, com la gallega, la basca, l'escocesa, la flamenca o la gal·lesa. Per l'altre costat, Rossberg vol donar veu a totes les minories nacionals que es troben en diferents estats membres, des de la danesa a Alemanya fins a la turca a Grècia, passant per l'hongaresa a Romania o, entre altres, la macedònia a Bulgària.

En les anteriors eleccions europees, el candidat de l'ALE també va ser d'Esquerra, l'exvicepresident Oriol Junqueras, que en aquell moment es trobava a la presó i que no va poder accedir finalment a l'escó d'eurodiputat malgrat que va sortir escollit. Els republicans són un dels partits amb més representació d'aquest grup parlamentari i, per tant, dels que tenen més influència dins de la formació, també a l'hora de triar els Spitzenkandidaten.

stats