Política 30/07/2018

El PSC insisteix que Sánchez no traspassarà la legalitat a l'hora de parlar del dret a l'autodeterminació

Els comuns demanen al Govern que no "supeditin" la negociació al referèndum i els presos

Ara
5 min
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, en roda de premsa

BarcelonaQuan falten dos dies perquè es reuneixi la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest matí amb un representant de cada grup parlamentari –excepte de la CUP, que no hi ha volgut ser, perquè no vol contribuir "a potenciar una nova fase autonomista i pactista amb l'Estat"– per traslladar-los l'ordre del dia que s'abordarà aquest dimecres a la comissió. A la sortida de la trobada, el PSC ha reiterat que el govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez, no se saltarà la legalitat vigent quan el Govern li posi sobre la taula la demanda d'exercir el dret a l'autodeterminació. "Ja coneixem la postura i també sabem el perímetre de negociació del govern de l'Estat; qualsevol cosa s'haurà de debatre en el marc de la llei", ha dit la portaveu socialista, Eva Granados.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha explicat que el seu grup ha demanat a Torra que posi l'accent en "els traspassos i els temes fiscals" que afecten Catalunya. Granados confia que després d'aquesta reunió bilateral es podran fer tres reunions més que "pengen d'aquesta bilateral": la d'infraestructures, la de l'àmbit competencial i la de qüestions econòmiques i fiscals. De moment, però, els socialistes celebren que dimecres se celebri aquesta primera Comissió Bilateral, perquè asseguren que suposa una "normalització institucional" de les relacions entre els governs català i espanyol.

Granados també ha explicat que el conseller d'Acció Exterior s'ha compromès a comparèixer al setembre al Parlament per explicar les conclusions de la reunió d'aquest dimecres. Granados ha aprofitat, a més, per demanar a l'executiu català que estigui present en tots els "òrgans multilaterals". "És imprescindible que a les comissions on es tracten temes sobres Catalunya hi tingui presència la Generalitat", ha explicat.

No "supeditar" la negociació al referèndum

Els comuns també han expressat la seva "decepció" amb la reunió que ha tingut lloc aquest matí i han criticat que ha sigut una simple exposició de l'ordre del dia "sense entrar a fons" dels temes que es tractaran. En roda de premsa al Parlament, la diputada de Catalunya en Comú - Podem Jéssica Albiach ha assenyalat que el que s'abordarà és positiu, però demanen a la Generalitat que no "supeditin" totes les qüestions al "famós punt 6, que parla de drets i llibertats", el que preveu parlar de l'autodeterminació i la situació dels presos polítics.

Albiach ha comparegut acompanyada del coportaveu d'En Comú Podem al Congrés, Josep Vendrell, que ha presentat diverses propostes dels comuns per a la Comissió Bilateral, en la qual tenen dipositades "grans esperances". Una de les iniciatives és confegir una comissió específica amb representació dels grups parlamentaris al Parlament de Catalunya i al Congrés per impulsar el "diàleg polític".

Vendrell ha demanat a la Generalitat que elabori un calendari per culminar traspassos de l'Estat a la Generalitat previstos a l'Estatut i per abordar les diferents qüestions que s'han de tractar a la Comissió Bilateral. Ha lamentat que la trobada es plantegi com un "intercanvi d'informació" i no es posin sobre la taula "propostes concretes" sobre els diferents temes. Entre les propostes dels comuns, destaca la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat contra lleis socials aprovades pel Parlament –especialment la 24/2015 sobre pobresa energètica– i també la participació de la Generalitat en institucions i organismes de l'Estat, com el TC o el Consell General del Poder Judicial.

El representant dels comuns també ha criticat que el Govern deixi "cadires buides" en espais multilaterals com el Consell de Política Fiscal i Financera i ha reclamat que s'impliqui en un canvi en el model de finançament. Una altra de les peticions que ha fet Vendrell és que es modifiqui la llei orgànica del TC perquè no tingui la potestat d'executar les seves pròpies resolucions.

Bonvehí recorda que el suport a Sánchez no és "gratuït"

El nou president del PDECat, David Bonvehí, ha assegurat que el seu partit té "plena confiança" en el Govern de cara a la reunió d'aquest dimecres, però ha recordat que el sí del seu partit a la moció de censura de Pedro Sánchez no era "gratuït" i que espera que el president espanyol "expliqui la seva recepta" per resoldre el conflicte amb l'Estat.

En aquest sentit, ha recordat que el referèndum pactat és la via que el PDECat ha defensat sempre, si bé ha aclarit que, davant les constants negatives del govern espanyol, "no es pot fer renunciar la població catalana a intentar fer un referèndum per altres vies", sempre que siguin "democràtiques" i "pacífiques". "Des del pacifisme i la majoria parlamentària no renunciarem mai a cap via", ha dit, afegint: "Tant de bo ens ofereixin un referèndum acordat, l'agafaríem de bon grat".

El PP assegura que la reunió només és una "escenificació"

Per la seva banda, el diputat del PP Santi Rodríguez ha sortit decebut de la reunió. El diputat popular ha assegurat que en surt amb "la sensació que el Govern té prevista la reunió bilateral per escenificar que hi ha una relació de tu a tu amb Espanya, amb l’Estat, com si fossin dues entitats paral·leles". "Només pretenen fer una escenificació", ha lamentat. En declaracions a la premsa, Rodríguez també ha considerat que la reunió prèvia d’aquest dilluns no ha servit de res. "Se'ns ha fet lectura de l’ordre del dia sense entrar en més detalls, i poca cosa més. No condicionarà gens el desenvolupament de la Comissió Bilateral", ha afegit.

El PP, de fet, creu que la Generalitat "no té cap interès" en què la reunió amb l’Estat serveixi "per al que està creada, per explorar la millora de l’autogovern de Catalunya". "No vol parlar d’això, com tampoc va voler amb l’anterior govern", ha comentat. Prova d’això, segons ell, és que el Govern "només" ha volgut introduir en l’ordre del dia temes com l’estat dels presos independentistes i el dret a l’autodeterminació. "Introdueixen elements que són qüestions jurídiques que no es poden resoldre des de la política, com la situació dels presos. I no podrien estar a l’ordre del dia", ha dit.

Rodríguez, a més, ha afegit que veu "una falta de respecte i una mostra d’ignorància del que ha passat a Catalunya" que també es parli "d’un hipotètic referèndum". Per al popular, això "no es pot pasterejar en una Comissió Bilateral, és d’una transcendència política més important i no és l’àmbit on es pot tractar, sinó que l’àmbit és el de la sobirania nacional, el del Congrés de Diputats".

Cs denuncia la "presa de pèl" del Govern

Ciutadans, per la seva banda, ha titllat de "presa de pèl" la reunió d'aquest matí. "No era una reunió per parlar de propostes per millorar la vida dels catalans, sinó que només els interessa el punt del Procés", ha dit la diputada Sonia Sierra en roda de premsa. La representant del partit taronja, a més, ha reiterat que Quim Torra "no representa tots els catalans, sinó que només representa els del llaç groc", i ha insistit a demanar al Govern que "garanteixi la neutralitat dels espais públics".

stats