Quan no pots votar ni per correu ni presencialment

A la Sílvia Barceló no li va arribar la documentació per correu i aquest diumenge no se li ha permès votar

i
Lara Bonilla
2 min
Membres d'una mesa electoral a l'escola de la Concepció de Barcelona

El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions xifres rècord de participació i ha crescut un 350%, en bona part a causa de la pandèmia. La gran majoria de votants que ho van sol·licitar han pogut votar per correu. No és el cas, però, de la Sílvia Barceló, una veïna de Barcelona a qui aquest diumenge no se li ha permès fer-ho. Barceló va sol·licitar el vot per correu el passat 2 de febrer, però la documentació mai va arribar a la seva destinació. "No em va arribar cap notificació ni res", explica en conversa amb l'ARA.

Aquest diumenge al migdia ha acudit presencialment al seu col·legi electoral, l'Escola de la Concepció, al barri de l'Eixample de Barcelona, on li han confirmat que constava a les llistes de votants per correu i no a la dels votants presencials. "He trucat a l'oficina del Cens Electoral i a la Junta Electoral i m'han dit que l'únic que puc fer és fer una reclamació a Correus, però que ja no hi havia cap solució i no podia votar," explica Barceló, que considera que "s'ha vulnerat" el seu dret a vot. "Evidentment, estic molt enfadada", afegeix. Un cop feta la sol·licitud del vot per correu a l’oficina del cens electoral ja no es pot votar de forma presencial a la mesa el dia de les eleccions. La mesa on li hauria tocat votar ha obert una incidència amb el seu cas.

El vot per correu era l'alternativa per votar sense necessitat d'anar al col·legi electoral. El vot es podia entregar en una oficina de Correus fins a dos dies abans de les eleccions o al carter quan aquest dugués la documentació necessària -les paperetes i el sobre- al domicili del sol·licitant, cosa que en el cas de la Sílvia Barceló no va passar mai. A l'oficina del Cens Electoral l'han informat que la seva documentació consta com a enviada dins del termini establert i entregada per Correus. "Però a mi no m'han entregat res", constata Barceló, que havia optat pel vot per correu per evitar aglomeracions en un context de pandèmia com l'actual. A més, és mare d'una filla de quatre anys i volia evitar haver d'anar al col·legi electoral amb ella.

stats