Política20/02/2013

"Espanya és un país net i hi ha casos de corrupció com a tot arreu": Rajoy al debat, en 10 frases

El president espanyol fa una defensa tancada del model constitucional i proposa més control als partits i un pacte contra la corrupció

Ferran Casas / Joan Faus

Madrid1. Sobre el context econòmic: "La realitat és terriblement dura amb gairebé sis milions de parats, no hi ha brots verds ni res que se li assembli"

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. Balança de pagaments: "Ja tenim superàvit en la balança de pagaments i ja no tenim deute extern a falta de les dades de desembre. Això no vol dir que remuntem però hem salvat un dels obstacles"

Cargando
No hay anuncios

3. Futur: "Ara ningú pensa que no ens en sortirem. Aquesta és la diferència entre 2011 i 2013. Però encara queda molt per fer i hem superat una etapa transcendental"

4. L'herència rebuda: "Sabíem seria dur i difícil, però la sorpresa va arribar quan vam començar a treballar. Amb estupor vam trobar 9% de dèficit unit a la recessió. Hem complert amb el nostre deute en les correccions d'un dèficit insostenible que ens hauria tret dels mercats de capital"

Cargando
No hay anuncios

5. Les retallades i el risc d'intervenció: "Si no haguéssim fet ajustaments no hauríem pogut donar suport a administracions territorials per mantenir molts serveis socials i evitar empreses tanquessin i ajuntaments fessin fallida. A l'abril el problema era tan gros que vam tenir un greu risc de col·lapse"

6. Control als partits i les seves fundacions: "Introduirem nous elements a la lleis de transparència i reformes al codi penal. Això és el que hem fet, però cal anar més enllà. Vull ampli acord per recuperar confiança dels ciutadans. Les meves mesures no són excloents a les de la resta, estic disposat a l'acord. Criteris lleis de transparència també per partits, patronals i sindicats. Farem llei orgànica de control de l'activitat econòmica i financera dels partits, reformant algunes lleis i donant més eines al Tribunal de Comptes i control de les fundacions. Anualment hauran de comparèixer per explicar com han gestionat els recursos públics i garantir la seva labor exemplar"

Cargando
No hay anuncios

7. Setge als corruptes: "Regularem els lobis i prendrem les mesures que calguin però no puc garantir que això acabi. Reformarem el codi penal per endurir penes de corrupció i retardar la prescripció. Són les nostres propostes i se les transmeto amb l'objectiu el que ens mou és millorar la democràcia"

8. El perjudici a la imatge d'Espanya: "La corrupció fa mal a la imatge d'Espanya. Em repugnen els casos de corrupció, només una mica ja és massa. La democràcia no pot ser patrimoni de ningú i ningú es pot abstenir de l'obligació de protegir-la. Una cosa és condemnar la corrupció i perseguir-la, una altra molt diferent dir que Espanya és un país corrupte. No podem permetre que s'escrigui una llegenda negra, Espanya és un país net que ho passa malament i hi sorgeixen casos de corrupció com a tot arreu. Vull ampli acord per acabar amb un clima que comença a ser irrespirable"

Cargando
No hay anuncios

9. Defensa clara de la unitat d'Espanya i fre al sobiranisme: "Es pot defensar tot, tot hi cap a la Constitució però no es acceptable prendre decisions contra la carta magna i menys des de les institucions. Estic disposat a parlar d'autogovern, de finançament, de tot sempre dins el marc de la Constitució. Ho podem fer de forma multilateral o bilateral perquè de mecanismes n'hi ha"

10. No a la consulta: "La sobirania nacional resideix en el poble espanyol i la Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat d'Espanya i les consultes són competència exclusiva de l'Estat. Això és la llei. Defensem-la i complim-la i parlem de la resta. Som els garants de la defensa del model constitucional. Si algú vol reformar-la que respecti les regles del joc"