En directe
En directe
26/07/2017

Rajoy declara pel cas Gürtel, en directe

El líder del PP declara a partir de les 10 h a l'Audiència Nacional. És el primer president espanyol en actiu obligat a testificar

Carla Fajardo / Mariona Ferrer

Fins aquí el nostre seguiment de la declaració de Rajoy a l'Audiència Nacional. Fins la propera!

Rajoy abandona en cotxe oficial la seu de l'Audiència Nacional després de declarar pel cas Gürtel

El PP carrega contra l'advocat de l'acusació popular

This browser does not support the video element.

Rajoy, sobre l'SMS a Bárcenas: "'Fem el que podem' vol dir el que exactament vol dir 'fem el que podem'"

26 Jul 2017

"No tenia absolutament cap coneixement de l'existència d'una caixa B al partit", Rajoy en 10 frases

La picabaralla entre el president del tribunal i l'acusació centra la primera hora d'interrogatori a Rajoy

El president del tribunal que jutja la trama Gürtel, el magistrat Ángel Hurtado, ha rebutjat més d'una desena de preguntes formulades pel lletrat de l'acusació popular exercida per Adade al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre el presumpte finançament irregular del Partit Popular en considerar impertinents i fora de l'objecte de debat de l'opinió, el que ha provocat les contínues protestes de l'advocat.

"Si diu que no coneix el tema econòmic, preguntar per les aportacions d'aquesta manera no condueix a res", ha etzibat el president del tribunal en més d'una ocasió a l'advocat Mariano Benítez de Lugo, que va ser el que va sol·licitar la declaració del també president del Partit Popular en qualitat de testimoni per preguntar-li pel seu coneixement sobre la xarxa corrupta que va liderar el capitost de la trama, Francisco Correa.

Durant els prop de 50 minuts que ha durat el seu interrogatori a Mariano Rajoy, el tribunal ha tombat per impertinents qüestions relacionades amb el seu coneixement sobre la comptabilitat del partit, així com del presumpte cobrament de sobresous per part d'alts càrrecs de la formació popular, o sobre si la tasca que va exercir en la formació Álvaro Lapuerta en qualitat de tresorer va ser "fidel".

No hi haurà cara a cara amb Bárcenas

L'advocat de l'acusació ha mostrat la seva "protesta més enèrgica" quan el president del tribunal de l'Audiència Nacional li ha negat la seva petició de celebrar un cara a cara en el judici entre l'extresorer Luis Bárcenas, un dels principals acusats en el procediment, i Mariano Rajoy per les seves versions contraposades sobre l'existència d'una caixa B al PP. "Això no és pertinent, no perquè cadascú digui el que li sembli, sinó perquè això sí que és entrar de ple en els 'Papers de Bárcenas'", li ha retret el magistrat en referència a aquesta altra causa que s'instrueix a l'Audiència Nacional.

La insistència del lletrat sobre el coneixement que tenia Rajoy en qualitat de vicesecretari general del PP (càrrec que va ostentar entre el 1999 i el 2003) de les qüestions econòmiques de la formació també han provocat la irritació del testimoni que ha dit en diverses ocasions que "mai" s'ha ocupat de temes relacionats sobre la comptabilitat de Gènova.

"No sembla un raonament molt brillant", li ha arribat a retreure Rajoy durant l'interrogatori davant les seves reiterades qüestions sobre si coneixia l'existència de cobraments irregulars per part d'alts càrrecs del PP i de si aquests s'haurien lliurat en sobres, i per tant, sense declarar a Hisenda.

Resposta "a la gallega"

Rajoy tampoc ha contestat per "impertinents" les qüestions formulades sobre les presumptes donacions d'empresaris al partit per finançar les campanyes electorals i sobre si va ser el PP el que va pagar el viatge que l'exministra de Sanitat Ana Mato va fer a Canàries després de les eleccions generals del 2004, pregunta que li ha valgut una "resposta a la gallega" segons ha dit Rajoy, en referència a la imprecisió de la mateixa.

Benítez de Lugo ha defensat la validesa de la seva bateria de preguntes afirmant que el judici que acull l'Audiència Nacional sobre la primera època de la trama (1999-2005) "no enjudicia temes polítics sinó econòmics" i ha mostrat el seu rebuig a la "censura "del tribunal. El president del mateix li ha respost que no se l'estava vetant sinó que simplement no se li permetia formular una qüestió que no està relacionada amb el tema principal que es jutja.

Acaba la declaració de Rajoy com a testimoni del cas Gürtel a l'Audiència Nacional

Rajoy, sobre l'ús indegut del nom del partit: "El tresorer no em va parlar de cap trama"

Piulada del portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech

Pablo Iglesias s'indigna amb Rajoy: "Espanya no es mereix aquesta vergonya"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'ha mostrat indignat davant la declaració del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com a testimoni en el judici del cas Gürtel, i ha afirmat que "Espanya no es mereix aquesta vergonya. Cal treure'ls del govern".

"Avui Rajoy no ha anat al jutjat a dir la veritat. Ha anat a protegir delinqüents. Vergonya nacional", ha afegit en la mateixa línia el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique.

La portaveu del grup d'Units Podem al Congrés, Irene Montero, ha assenyalat que "Rajoy declara amb la calma que dóna la impunitat".

Per al coordinador federal d'IU i diputat d'Units Podem, Alberto Garzón, "és difícil entendre com hem arribat al punt que el president del govern [espanyol] declari com a testimoni en un cas de corrupció i no passi res".

Rajoy, sobre si va cobrar sobresous del partit: "Mai, seria il·legal"

Rajoy: "Mentre van estar al partit no vaig rebre cap queixa del senyor Lapuerta ni del senyor Bárcenas"

Rajoy, sobre el missatge a Bárcenas: "Un envia molt missatges però no fa absolutament res"

Sobre el suposat finançament il·legal del seu viatge a Canàries: "No comprovo cap de les factures dels meus bitllets d'avió"

El PP veu "impertinent" l'advocat d'Adade i considera que ha actuat com un "representant de l'oposició"

El PP considera que l'advocat de l'associació Adade, Manuel Benítez de Lugo, ha estat "impertinent" amb Mariano Rajoy en el seu interrogatori al president del govern espanyol, i creu que la seva intervenció en el judici del cas Gürtel ha estat més pròpia d'un "representant de l'oposició".

Fonts del PP han assenyalat, també, que Rajoy s'està mostrant molt tranquil i segur en la seva declaració.

Les mateixes fonts recorden que Benítez va ser a les llistes del PSOE a les eleccions del 1977 i va ocupar el càrrec de director general d'Administració Local en el govern de Felipe González, i assenyalen que fa pocs dies va admetre en una entrevista que sempre ha votat al PSOE.

Rajoy: "No tenia cap tipus d'enemistat amb Bárcenas"

Rajoy, sobre els comptes de Bárcenas a Suïssa: "No sé res d'aquest assumpte"

El president del tribunal crida l'atenció a Rajoy: "La resposta és pertinent"

Tuit de Neus Munté, vicepresidenta del PDECat

Rajoy: "No en vaig tenir coneixement perquè jo no em preocupo d'aquests temes"