Política09/05/2015

Rajoy veu “poc intel·ligent” forçar renúncies a la identitat

Participa en la campanya catalana amb fortes crítiques al PSOE

Mario Martín Matas

TarragonaProp de 600 cadires plenes i moltes banderoles, totes amb els colors del PP i la bandera d’Espanya -la senyera quedava relegada a compartir espai amb la rojigualda en els vanos de paper-, van donar ahir la benvinguda a Tarragona al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va ser matiner a l’hora d’estrenar-se en la campanya electoral catalana del 24-M.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy va aprofitar l’anunci de la multimilionària inversió a Espanya de Volkswagen per subratllar que l’economia està agafant embranzida, i que tot això és gràcies a la feina feta pel seu govern, que va haver de fer front a un dels pitjors llegats que es podien rebre. Per això el canvi que propugnen les noves formacions emergents en realitat ja es va produir el 2011, quan el PP va arribar al poder, va assegurar.

Cargando
No hay anuncios

Procés sobiranista

Rajoy no va oblidar el procés sobiranista però, en aquesta ocasió, va ser la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, qui va dirigir els principals dards contra el president Artur Mas. “Volem ser catalans, espanyols i europeus. Forçar la renúncia a una identitat pròpia és poc intel·ligent”, va dir Rajoy, després de recordar que la defensa de la Constitució que fa el PP porta implícita “la unitat de la nació espanyola” i que, per tant, la sobirania nacional recau obligatòriament en el conjunt dels ciutadans de l’Estat. Rajoy va limitar-se a repetir que el PP sempre defensarà amb “claredat i contundència” aquestes idees. No calia res més, perquè al cap i a la fi Sánchez-Camacho havia dit uns instants abans que la independència “ja no és un estímul per a ningú”. Segons va assegurar, el procés s’està desinflant i està fracassant, i a hores d’ara “la gent ja sap que l’han enganyada”, davant l’aplaudiment entusiasta dels militants i simpatitzants del partit presents al poliesportiu municipal del Serrallo. Així, doncs, amb els rols ben repartits, Rajoy va centrar-se a criticar les “ocurrències” d’aquells que ara tenen receptes per crear llocs de treball i, especialment, els governs socialistes. “Com sempre, van viure de renda i ens van deixar el que ens deixen sempre: deutes, ruïna, atur i recessió”, va lamentar.

Cargando
No hay anuncios

El president del govern espanyol, acompanyat també per dos ministres -José Manuel Soria i Jorge Fernández Díaz- i el comissari europeu Miguel Arias Cañete, va donar suport al candidat popular a Tarragona, Alejandro Fernández, que amb només 38 anys és un dels valors emergents del partit. De fet, a la capital tarragonina és on el PP va aconseguir el 2011 un dels seus millors registres a Catalunya: un 20,5% de vot davant el 12,6% de mitjana a tot Catalunya. En aquella ocasió va quedar-se a només tres vots de superar CiU i convertir-se en segona força. L’actual alcalde, el socialista Fèlix Ballesteros, va doblar els dos partits en nombre de sufragis, però el PP és conscient que el seu candidat podria retallar distàncies i, segons van assegurar ahir, fins i tot convertir-se en alcalde.

C’s, que s’ha presentat sense èxit en les dues municipals anteriors, hi tindrà molt a veure. Per si de cas, també Sànchez-Camacho va ser l’encarregada de carregar contra ells i assegurar que, per molt que ara s’estiguin donant a conèixer a Espanya, el partit d’Albert Rivera “ja és vell” i fa anys que els catalans coneixen les seves receptes canviants, en funció de les circumstàncies. “En deu anys no han aconseguit res, només estar al darrere del PP”, va afirmar la presidenta popular.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia que havien dibuixat els estrategs del partit, Alejandro Fernández va reivindicar que la màxima aspiració d’un governant no hauria de ser la utopia sinó, com ha fet Rajoy al capdavant del govern de l’Estat, deixar el país millor de com el va rebre: “No conec un sol socialista que ho hagi aconseguit en tota la història de la humanitat”, va afirmar Fernández.