El referèndum bloqueja el relleu a Sabadell
ERC es nega a cedir l’alcaldia si no es garanteix un alcalde independentista durant l’1 d’octubre
BarcelonaA l’equador del mandat alguns ajuntaments executen el relleu a l’alcaldia fruit dels pactes a què van arribar per poder formar govern. Sabadell és un d’aquests ajuntaments, però el canvi no està resultant fàcil pel procés sobiranista. La fragmentació del consistori, amb vuit partits amb representació i quatre a l’executiu, dibuixa un escenari més que complex. ERC i Crida per Sabadell-CUP, amb quatre regidors cadascun, van segellar un acord per repartir-se l’alcaldia dos anys, però amb la incorporació posterior al govern d’Unitat pel Canvi (UpC), que també en té 4, i Guanyem Sabadell, que en té 2, es va establir que ara al juny s’havia de concretar el relleu. El problema és que no es va tancar el nom del nou alcalde.
Tant UpC com la Crida advoquen per complir el pacte i rellevar l’alcalde, el republicà Juli Fernàndez, però ERC i Guanyem són més reticents. Els republicans no amaguen que volen les màximes garanties en la celebració del referèndum. Unes garanties que, a parer seu, no compleix UpC, el partit més votat del govern, que reclama l’alcaldia. “Que l’alcalde sigui independentista quan arribi el referèndum és un element clau perquè tant nosaltres com la CUP arriscarem fins on calgui perquè la gent pugui votar”, afirma Xavi Guerrero, portaveu dels republicans. La Crida ha posat damunt la taula diferents propostes, i la que guanya més pes és que ERC es mantingui al capdavant de l’Ajuntament durant el referèndum i que després cedeixi l’alcaldia a UpC. Una opció que la coalició d’ICV, EUiA i Podem no veia amb bons ulls al principi, però que ara assumeix com el desllorigador per sortir de l’atzucac en què es troba el consistori de la cinquena ciutat més gran de Catalunya.
La portaveu de la Crida, Sandra Alcaide, deixa clar que les reticències d’ERC pel paper d’UpC en el referèndum no poden ser una excusa per impedir el relleu: “Sabadell ha de ser una ciutat clau en el referèndum i si UpC prefereix no arriscar-se i no fer-se responsable de les accions que s’hagin de prendre, allarguem el mandat”. De fet, una altra de les propostes que ha presentat la Crida és que el seu cap de llista, Matias Serracant, assumeixi l’alcaldia mentre duri el procés d’autodeterminació i que UpC agafi el relleu l’últim any de mandat. “No tenim cap interès en l’alcaldia, però si cal que l’assumim en aquest moment clau que viu el país ho faríem per sortir-ne després”, anota Alcaide.
La Crida considera que ERC està posant bastons a les rodes al canvi “incomplint de manera flagrant l’acord firmat per totes les forces polítiques i fent que la seva credibilitat i confiança quedin completament malmeses”. El soci minoritari del govern, Guanyem Sabadell, comandat per exdirigents d’EUiA, tampoc defensa el canvi per preservar l’estabilitat, cosa que dificulta l’entesa. La seva portaveu, Marisol Martínez, ha declinat fer declaracions a aquest diari. En qualsevol cas, fonts pròximes revelen que els dos regidors de Guanyem “no bloquejaran cap acord” entre els altres partits.
ERC lamenta les acusacions de la Crida i insisteix que si la resta de partits es posen d’acord amb el candidat avalaran el relleu. “Els nostres quatre vots són automàtics si els altres tres partits arriben a una entesa”, remarca Guerrero. El portaveu republicà afegeix que “Fernàndez ha posat el seu càrrec a disposició de la resta de forces polítiques”.
Cap condicionament previ
UpC recorda que el pacte del quadripartit estableix que es garanteixi el relleu en funció dels resultats i sense cap condicionament previ. “La ciutadania ens ha encarregat que ens posem d’acord i si som la força més votada i els que vam destapar el cas Mercuri de corrupció de l’exalcalde Manuel Bustos costaria d’entendre que no assumíssim l’alcaldia”, diu el candidat de la coalició i primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga.
El dirigent prefereix no acusar l’alcalde de bloquejar el relleu: “Hauríem pogut ser tots més àgils per desencallar la situació i seria una llàstima que per una guerra de cadires tot se n’anés en orris. Ens hem convertit en una ciutat de referència de l’esquerra transformadora, com a l’època del PSUC amb l’exalcalde Antoni Farrés, i hem sigut els primers a sancionar les subministradores que no compleixen la llei de pobresa energètica”. Carles Rossinyol, portaveu del PDECat, principal partit de l’oposició, amb quatre regidors, denuncia que “és una lluita per la butaca” i que “ERC juga amb el fet que no hi ha majories alternatives per seguir governant encara que sigui en minoria”.