Política28/12/2016

El regidor de Vic: "Em feu sentir lliure i sense por"

El detingut respondrà avui a les preguntes del jutge

Pilar Márquez Ambrós

VicPoc després d’un quart de 12 del migdia i sense emmanillar-lo, dos agents de paisà van acompanyar el regidor de Vic Joan Coma al cotxe amb el qual l’havien de posar a disposició de la Guàrdia Civil. El regidor estava tranquil. Ja els esperava a l’Ajuntament: segons la CUP de Vic, des dels Mossos l’havien avisat de la detenció a primera hora, i va rebre els agents amb una encaixada. Anava acompanyat, entre d’altres, de la seva parella, amics, familiars, companys de partits i l’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra (PDECat).

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Just quan va pujar al cotxe, el Moviment 30/03, que li dóna suport, va difondre un missatge enregistrat prèviament on Coma explicava les sensacions que tindria i agraïa les mostres de suport que ha rebut les últimes setmanes i que seguiria rebent tot el dia. “Fa poca estona que la policia m’ha detingut, tinc moltes ganes de recuperar la meva normalitat. Estic bé, tranquil i molt serè”, assegurava, abans d’afegir: “Em feu sentir lliure i sense por”. Després de fer una crida a votar per la independència en un referèndum, reblava: “Ens veiem aviat, on tot comença”.

Cargando
No hay anuncios

Coma respondrà avui a les preguntes del magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, després d’haver-se negat a comparèixer la primera vegada que va ser citat. “Podria no declarar, dir que no tinc res a dir, però de camí forçat a l’Audiència no paro de pensar que tenim molt a dir. El problema no el tenim nosaltres, sinó els que volen guanyar als jutjats allò que no es pot resoldre democràticament”, diu ell mateix al vídeo. Un grup de suport a Coma viatjarà en autocar fins a Madrid per acompanyar-lo. A la capital espanyola també s’hi traslladarà l’alcaldessa Erra, que ahir va assegurar que estarà “sempre en defensa de la llibertat d’expressió i la democràcia”.

Fer pinya davant els tribunals

Cargando
No hay anuncios

La solidaritat amb Coma es va expressar ahir als carrers de Vic. Sara Blázquez, regidora de Capgirem Vic i portaveu del Moviment 30/03, va assegurar al migdia que la detenció de Joan Coma és “és un punt més de l’amenaça de l’estat espanyol als drets bàsics de llibertat d’expressió i de pensament”.

Blázquez va recordar que la denúncia que ha desencadenat la investigació va interposar-la Josep Anglada, regidor de Plataforma Vigatana. “Estem on estem per la complicitat existent entre el feixisme i l’estat espanyol -va dir-. Ara més que mai toca fer pinya davant la judicialització de la política per exigir la llibertat del Joan”.

Cargando
No hay anuncios

Concentració de suport

Al vespre a la capital d’Osona centenars de persones es van concentrar a la plaça de l’ajuntament per manifestar-se en contra de la detenció de Coma. Hi havia la plana major de la política catalana, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els presidents de les entitats independentistes, i els portaveus dels partits sobiranistes al capdavant. Forcadell, que també és investigada per desobediència, va defensar “la llibertat d’expressió dels càrrecs electes a l’hora d’expressar allò pel qual el poble els va escollir”. “Avui cal mostrar la unitat dels demòcrates davant aquest atac”, va reiterar.

Cargando
No hay anuncios

La concentració es va repetir a la majoria de localitats catalanes. A la plaça Sant Jaume de Barcelona s’hi van concentrar unes 400 persones en suport a Coma, i es va llegir un manifest en què es defensava que “el futur del poble català no el decidirà cap tribunal”.