Política21/09/2015

Rivera lliga el 27-S a les generals per revifar el no

Ciutadans s’emmiralla en la UCD i avisa que està en joc el “ressorgir” d’Espanya

Gerard Pruna

BarcelonaVa ser un míting per a les eleccions generals. A l’auditori del Fòrum de Barcelona, davant prop de 3.000 persones -moltes arribades en autocar d’altres punts de l’estat espanyol-, Ciutadans va lligar els resultats de diumenge que ve a les eleccions generals de final d’any. Amb les enquestes apuntalant la victòria del sí, Albert Rivera es va esforçar ahir a mobilitzar l’electorat unionista que habitualment es queda a casa a les autonòmiques però que sí que vota a les espanyoles. De passada, a més, es fa lloc per intentar ser decisiu en la cursa cap a la Moncloa, objectiu indissimulat del partit taronja des de començament de campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de l’entrada dels protagonistes -rebuts a crits de “president” malgrat que la candidata a Catalunya és Inés Arrimadas-, tots els senyals apuntaven a la Moncloa, i amb les primeres paraules del seu discurs Rivera va acabar de fixar l’horitzó: repàs de la història d’Espanya i dels seus presidents, amb menció especial per a José Luis Rodríguez Zapatero, l’origen dels “problemes”. Hi va haver també elogis discrets per a Felipe González i José María Aznar, però va ser Adolfo Suárez el principal reclam.

Cargando
No hay anuncios

Rivera -que juga a emmirallar-se en el líder de la UCD- va enaltir-lo per haver sigut capaç de “reconciliar” els espanyols després del franquisme i donar pas “als millors anys de la democràcia”, i en un triple salt mortal va traçar la comparació amb el moment actual. Va apuntar que Ciutadans vol liderar un canvi polític com el de la Transició per a la pròxima dècada i va avisar que “el 27-S està en joc el ressorgir d’Espanya”. Segons va argumentar, l’independentisme és una conseqüència del declivi espanyol i no es frena amb una llei del Tribunal Constitucional, amb l’article 155 de la Constitució o amb l’exèrcit, sinó “amb una gran reforma de la nació espanyola”.

A l’estil de les campanyes americanes, Rivera va buscar un to sentimental per cloure l’acte, explicant que votarà per defensar els somnis dels seus avis -“que van venir a Catalunya a treballar i no a endur-se el 3%”, va dir-, els dels seus pares, els seus i els de la seva filla.

Cargando
No hay anuncios

“Bastir ponts”

Més telonera que mai davant d’un acte dissenyat per a Rivera, Inés Arrimadas va completar el missatge del líder aportant-hi la clau catalana, i va erigir Ciutadans com l’únic partit que es presenta el 27-S capaç de “bastir ponts” amb el futur govern espanyol i defensar els interessos dels catalans. Va prometre acabar amb el “monotema” independentista si governa i va assegurar també diàleg per aconseguir millores en el finançament autonòmic i en el desplegament del corredor mediterrani. Tot a set dies de les eleccions, una setmana en què Ciutadans multiplicarà la presència a l’àrea metropolitana per intentar reviure l’unionisme i evitar que es facin bons els pronòstics.