En directe
En directe
21/06/2013

La roda de premsa del consell de ministres, en directe

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda i Administracions públiques, Cristóbal Montoro, que presentarà el pla per reformar l'administració, tant la de l'Estat com les autonòmiques. El que n'ha transcendit aquesta setmana indica que Madrid proposa eliminar organismes de catalans que considera que dupliquen els que té l'Estat, idea que s'expressarà en 116 recomanacions

S'acaba la roda de premsa sobre el consell de ministres d'aquest divendres. Ha durat una hora i tres quarts.

Per Montoro és "relatiu" que una setmana o més sigui massa temps per aclarir l'error de l'informe de la infanta. Demana "prudència" a tots els que opinen sobre aquesta qüestió, perquè "els errors poden ser compartits". I recorda que les dades polèmiques vénen "de l'any 2005", i podrem identificar com s'ha induït l'error.

Santamaría, sobre la llei Wert: "El govern espanyol vetlla per tots els espanyols, els d'avui i els de demà, i l'educació no funciona, per tant s'ha de canviar. No trobo cap argument tècnic per no fer-ho. Una altra cosa és que hi hagi diversos punts de vista, molts dels quals són polítics. Però l'important de la reforma [llei Wert] és la qualitat de l'educació".

Mobilitat de funcionaris: "Cal cobrir forats que hem generat en no cobrir les jubilacions", diu Santamaría

Aquest 2013 s'han estalviat, en "mesures estructurals d'ocupació pública", s'han estalviat 728 milions a l'administració de l'Estat, 3.238 a les autonomies i 976 als ajuntaments, segons els càlculs de l'informe presentat pel govern espanyol.

Montoro creu que "en un mes" s'ha de tancar el tema del dèficit amb les autonomies

Montoro: "En el CPFF de la setmana que ve s'explicarà la proposta de límit de dèficit a les autonomies"

Dels 37.700 milions de l'estalvi, "més de la meitat" serà en ocupació pública, segons Sáenz de Santamaría

Montoro: "Si l'administració ens costa menys, augmenta la nostra capacitat econòmica"

Montoro: "Insisteixo en la lleialtat institucional des de l'obligació de complir el límit de dèficit". El ministre espanyol d'Hisenda recalca que les autonomies han liquidat 535 empreses públiques, quan només se'ls va demanar que ho fessin amb 515, i recalca la "col·laboració".

Montoro: "La reforma no es fa per reduir el sector públic, ja l'hem reduït. Es fa per ser més eficient". "Aquestes mesures són per acabar amb la destrucció de llocs de treball i no per augmentar-la".

Montoro assegura que la setmana que ve s'acabarà la investigació del cas infanta i l'informe d'Hisenda que li atribuïa la venda d'unes finques que després va ser desmentida. El ministre remarca que va ser "un error lamentable" i que hi ha maneres de saber "d'on ve".

Santamaría, sobre la mobilitat de funcionaris: "Hi ha moltes funcionaris que volen treballar en llocs interessants, on calguin els seus serveis".

Sáenz de Santamaría: "Les autonomies han demostrat una capacitat de cooperació i ajustament". Respon així a la pregunta d'un periodista sobre què passarà amb l'estalvi promès si algunes autonomies es neguen a aplicar les eliminacions d'organismes 'recomanades'. Catalunya estaria entre aquestes autonomies. Aquest divendres mateix ERC ha llançat un advertiment en aquest sentit

S'obre el torn de preguntes una hora després d'haver començat la roda de premsa

El ministre repassa la llista de procediments burocràtics que s'han d'agilitzar, com els canvis de domicili.

Montoro es refereix a Sáenz de Santamaría com a "ella", diverses vegades, repetidament.

Montoro anuncia que la setmana que es faran reunions per compartir amb les autonomies el pla

Pren la paraula Montoro, amb moltes rialles entre Sáenz de Santamaría i ell, perquè la vicepresidenta espanyola ha explicat tot el pla. "Ai, no sé si t'he deixat res, Cristóbal". El ministre confirma que no, agraeix que li hagi deixat ben clar "les tasques que se m'han assignat" i deixa la broma per passar a reivindicar la feina feta pels autors de la proposta de reforma, "gent amb vocació de servei públic". Ho diu dues vegades, per recalcar-ho.

El govern espanyol llançarà un pla mediambiental: comprarà emissions de Co2 als hotels que facin reformes encaminades a reduir aquestes emissions, com sistemes d'energia basats en energies renovables. L'objectiu és impulsar el sector hoteler i millorar el medi ambient alhora. Calcula que es crearan uns 8.000 llocs de treball indirectes amb aquest pla