Política09/10/2019

Roldán assegura que va oferir a Iceta ser el candidat alternatiu a Torra en la moció de censura

El president català treu pit del fracàs de la iniciativa i assegura que hi ha una "majoria" parlamentària per "tirar endavant el projecte de país"

A. M. / M.t.

BarcelonaLa líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha assegurat aquest dimecres que, en una reunió prèvia a la moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, va oferir al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que es presentés ell com a candidat alternatiu. En declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Efe, Roldán ha tornat a retreure als socialistes que deixessin escapar l'ocasió d'unir els seus vots als de Ciutadans i el PP en la moció de censura a Torra, per llançar un missatge d'unitat de les forces constitucionalistes.

Cargando
No hay anuncios

Roldán, promotora de la moció de censura, ha insistit que l'"única cosa" que va demanar a Iceta va ser anar "junts", i li va dir: "Sense condicions, senyor Iceta. Canviem de candidat, es presenta vostè". En cas que el líder socialista hagués acceptat presentar-se com a candidat alternatiu, Ciutadans hauria donat suport a "aquesta moció de censura", ha garantit, en els mateixos termes que el líder del PP, Alejandro Fernández, va expressar-se en els dies previs a la moció de censura, quan va urgir el líder del PSC a liderar la iniciativa parlamentària.

Fonts del PSC, per contra, expliquen que Roldán va plantejar a Iceta la possibilitat que es presentés ell un cop ja havia registrat la moció –la qual establia que era ella la candidata alternativa al president–. Iceta va rebutjar la proposta perquè els "números no surten", expliquen les citades fonts, que consideren que el partit taronja busca "excuses" després del fracàs de la seva iniciativa. El líder del PSC, de fet, ja va descartar públicament la setmana passada la proposta del PP d'impulsar ell una moció de censura al gener, en la qual els populars es comprometien a votar-hi a favor.

Cargando
No hay anuncios

Torra: "Mai cap moció havia estat rebutjada amb tanta contundència"

La ressaca de la moció de censura de Cs s'ha allargat fins al ple del Parlament d'aquest dimecres. Per primera vegada, el president Quim Torra s'ha pronunciat sobre la iniciativa parlamentària. "Hi ha una estabilitat parlamentària i una majoria per tirar endavant el projecte de país que entre tots ens ha marcat", ha assegurat, en constatar el "fracàs de la moció de censura", que ha "superat alguns rècords": "Mai cap moció de censura havia estat rebutjada amb tanta contundència", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha lamentat que Torra no comparegués a la cambra durant la moció de censura (va delegar voluntàriament aquesta funció en la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, per rebaixar la importància de la moció). "Per què no ha sortit avui a desmentir si el Govern coneixia o no els plans dels terroristes?", li ha reclamat el diputat. El president ha qüestionat que les acusacions de Cs sobre una presumpta vinculació del Govern amb els activistes dels CDR empresonats es basin en articles de "premsa" sobre una investigació en marxa sota "secret de sumari".

Cargando
No hay anuncios

"Estan calumniant, com sempre", ha lamentat el cap de l'executiu: "¿S'atreveix a dir-me que banalitzo la violència en seu parlamentària després de veure la senyora Roldán treure en un faristol una fotografia de l'atemptat de Vic?". "Estem obligats a defensar-nos d'un relat fals", ha insistit el president: "L'independentisme sempre ha rebutjat la violència".