Política 17/03/2017

Romeva es reuneix discretament amb els artífexs de la independència d'Eslovènia

El conseller d'Afers Exteriors ha aprofitat el viatge a la capital eslovena, Ljubljana, on ha anat a fer una conferència, per parlar amb el primer president del país

Albert Solé
2 min
El conseller Romeva amb Milan Kučan, el president que va dur Eslovènia a la independència de Iugoslàvia

BarcelonaRaül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals, és de viatge a Eslovènia per fer una conferència a la Slovenian Society for International Relations de Ljubljana sota el títol 'Building Europe by Democratic Processes' i ha aprofitat per reunir-se amb els polítics responsables d'aconseguir la independència d'aquest país del centre d'Europa el 1991.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l'ARA, Romeva s'ha reunit amb Milan Kucan, el president que va dur el país a la independència de Iugoslàvia i també el que va ser president de la República d’Eslovènia fins al 2002; Dimitrij Rupel, que va ser primer ministre del govern sorgit de les primeres eleccions després de la separació i que va aconseguir el reconeixement internacional del nou país; Rajko Pirnat, el primer ministre de Justícia i d’Administracions i un dels pares de la Constitució de la República d’Eslovènia, i Ivan Kristan, jutge del Tribunal Constitucional de Iugoslàvia del 1987 al 1991 i que va evitar que el Tribunal Constitucional iugoslau impedís la celebració del referèndum eslovè sobre la independència.

Raül Romeva durant al seva conferència a Eslovènia aquest divendres

Romeva s'ha reunit amb aquests quatre polítics per separat, i posteriorment també ha tingut trobades puntuals amb Anton Bebler, assessor de l'actual president d’Eslovènia, del partit socialista eslovè; Janez Jansa, actual cap de l’oposició d’Eslovènia (president del Partit Democràtic Eslovè), i amb tres eurodiputats eslovens, Tanja Fajon, vicepresidenta (Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates), Igor Soltes i Ivo Vajgl (Liberals).

En la seva conferència a la Slovenian Society for International Relations de Ljubljana, Romeva ha explicat que "la qüestió catalana és també una qüestió europea”, i ha afegit que “Europa també es juga el seu futur i la seva credibilitat a Catalunya, perquè no pot permetre’s tancar els ulls a la democràcia”. “La nostra demanda és justa, pacífica, democràtica i basada en el respecte de l’opinió dels ciutadans”, ha conclòs.

Romeva també va aprofitar el viatge per explicar el procés sobiranista en una entrevista en català a la televisió pública eslovena. El conseller d'Afers Exteriors va subratllar les bones relacions amb el país balcànic i es va mostrar confiat que, quan els catalans votin en referèndum, tant Eslovènia com la resta de països de la UE actuaran amb pragmatisme i acceptaran el resultat de la votació.

Aquesta ha sigut una setmana intensa per a Raül Romeva, que va començar amb un viatge a Londres per fer el discurs d'inauguració d'un grup de discussió sobre Catalunya al Parlament britànic -l'All-Party Parliamentary Group on Catalonia-. L'agenda del conseller d'Afers Exteriors, la oficial i la no tan oficial, serà molt intensa fins al dia del referèndum.

stats