PRECAMPANYA ESPANYOLA
Política14/10/2015

Podem s’autodescarta com a partit frontissa i deixa tota la pista a C’s

Rivera afirma que el president no té per què ser el guanyador del 20-D

F. Casas / M. Ferrer

MadridPodem intenta fer un gir a la seva estratègia en una precampanya i una campanya que, aquest cop de manera molt clara, està marcada pels pactes postelectorals. El PSOE pregona que no té per què ser la llista més votada la que governi Espanya, i Ciutadans, en això, s’hi posa bé, mentre que el PP ho denuncia i ho presenta com un intent d’arraconar-los institucionalment. Per la seva banda, la formació de Pablo Iglesias va prendre ahir la paraula per via d’una de les seves dirigents, Carolina Bescansa. I ho va fer amb una sinceritat que es fa obligada en qui fa només uns mesos se situava a dalt de tot en unes enquestes que ara els mostren ja com a quarta opció en discòrdia. “Som realistes, ara no estaríem en condicions de liderar un govern al nostre país i hem de treballar molt”, va afirmar.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La confessió d’aquesta debilitat té una primera conseqüència: Podem no vol ser una crossa, no es vol convertit en l’aliat natural del PSOE (amb el PP ja ha dit que mai hi pactarà), com a Catalunya ho ha sigut ICV del PSC. Per això va deixar clar que en cap cas pactarà amb cap formació que tingui més vots que ells. L’experiència els demostra que els socialistes “només canvien si és Podem qui té més força”, va dir en referència al que passa a Madrid, on governa Manuela Carmena, l’alcaldessa de l’esquerra alternativa.

Cargando
No hay anuncios

Bescansa va donar per fet que el futur s’encamina cap a un pacte de Ciutadans amb el PSOE o el PP, que ja han iniciat maniobres d’acostament amb la formació d’Albert Rivera, a qui ja tenen com a soci a Andalusia i a Madrid, respectivament.

El fet que Podem s’autodescarti per pactar amb el PSOE si no aconsegueix superar Pedro Sánchez a les urnes situa al centre de la pista de ball Ciutadans. Rivera, que ahir va visitar una ràdio i dos platós de televisió assaborint encara el protagonisme en la recepció de la Hispanitat, ho sap i ho explota jugant a l’equidistància entre els dos grans partits però també postulant-se com a president, un desig que alimenten algunes enquestes, com l’última d’ El País, que el situava igualat amb Rajoy i Sánchez. Ahir una altra d’Atresmedia (la Sexta i Antena 3) atorgava un 27,6% al PP, un 24,6% al PSOE i un 17,2% a Ciutadans. A Podem el situava en un 16,1% i a CDC i ERC frec a frec (2,8% i 2,6%, respectivament).

Cargando
No hay anuncios

En aquest joc el líder de C’s no es tanca portes. El PSOE està disposat a governar encara que no sigui el més votat i ahir Rivera no descartava aquesta possibilitat, perquè -com va afirmar- a ell també li permetria convertir-se en president. Tancar-se en banda, com pretén el PP, seria “frustrar el parlamentarisme”.

En tot cas, com Rivera va recordar a Antena 3, permetre la governabilitat no implica necessàriament formar part de l’executiu. Per això seguirà el criteri establert a Andalusia -on ahir mateix va pactar el pressupost- i a Madrid. “Si no guanyem anirem a l’oposició”, va dir.