En directe
Cas Borràs
30/03/2023

Aragonès: "Aquest cas no té cap vinculació amb la repressió a l'independentisme"

El TSJC condemna la líder de Junts a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació però obre la via d'un indult

This browser does not support the video element.

Bona nit! Donem per tancat aquest directe que hem obert aquest matí abans que es conegués la condemna a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, pel presumpte fraccionament de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). 

Aragonès: "Aquest cas no té cap vinculació amb la repressió a l'independentisme"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha criticat que la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, hagi vinculat el seu cas amb la repressió contra el moviment independentista. "Aquest cas no té cap vinculació ni relació amb la repressió política i judicial a l'independentisme", ha dit en una atenció als mitjans. En aquest sentit, ha denunciat que l'estratègia de defensa s'escudi en una causa comuna per la independència i per construir un país lliure i net de corrupció.

El cap del Govern ha dit que ara "més que mai" cal refermar-se "en contra de totes les pràctiques vinculades a la corrupció" i establir "amb totes les garanties que els fets provats a la sentència no es produeixin en cap àmbit institucional". Sobre si Borràs hauria de fer un pas al costat, Aragonès ha desitjat que "prengui la decisió més adequada per preservar la dignitat i l'honorabilitat del Parlament", però ha reiterat que "la presidència del Parlament està per sobre de qui l'ocupi". Així, ha instat els grups parlamentaris a "trobar ben aviat les fórmules" per renovar la presidència i, d'aquesta manera, fer funcionar "amb normalitat" la institució.

Trias tanca files amb Borràs: "La condemna és desproporcionada i injusta i té un clar component polític"

El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha titllat la condemna a Laura Borràs de "desproporcionada i injusta" i ha recordat que "el mateix tribunal en demana l'indult". L'alcaldable ha afirmat que "tot el procediment ha mantingut un clar component polític" i ha mostrat el suport a la presidenta del Parlament suspesa desitjant que els recursos impedeixin que hagi de complir la sentència.

ERC considera "provada" la corrupció però "defensarà el reglament" del Parlament davant la JEC

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha considerat que la sentència sobre Laura Borràs estableix com a "provada" la corrupció de la presidenta suspesa del Parlament i l'ha instat implícitament a dimitir. "Si fos d'ERC ja hauria plegat, perquè és un tema de principis, de convicció contra la corrupció", ha dit. Amb tot, no ha volgut demanar-li explícitament la dimissió. Davant l'anunci de Vox, Cs i el PP d'acudir a la JEC perquè apliqui la sentència i se li retiri l'escó, Vilalta ha advertit que ERC "defensarà el reglament" del Parlament davant les "ingerències" d'aquest òrgan. Fonts de la formació expliquen que si la JEC reclama l'escó de Borràs són partidaris que el Parlament hi presenti al·legacions.

Òmnium denuncia la "motivació política" del cas, però reitera el rebuig a les "males praxis"

Òmnium ha denunciat en un comunicat que la causa judicial contra Laura Borràs ha tingut "una motivació política especial" que s’evidencia amb una "condemna desproporcionada" i la petició d’indult i el vot particular. Amb tot, l'entitat ha reiterat que "l’acarnissament de l’Estat contra els representants independentistes no exclou, en cap cas", el "rebuig explícit a les males praxis comeses per qualsevol càrrec públic", de qui esperen "un comportament ètic i exemplar". Així mateix, ha demanat "sentit de país" als partits perquè actuïn "amb responsabilitat i lluny d’interessos electorals" pel que fa a la presidència del Parlament.

Els comuns demanen una reunió a la resta de partits excepte Vox per trobar el substitut de Borràs: "És imprescindible que dimiteixi"

"És imprescindible, necessari, que [Laura] Borràs dimiteixi com a presidenta del Parlament". Així s'ha expressat la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha assegurat que el seu grup demanarà una reunió amb tots els grups parlamentaris excepte Vox per desbloquejar la substitució de Laura Borràs i escollir un nou president que, segons el seu punt de vista, ha de pertànyer a una força "progressista": per tant, al PSC, ERC, la CUP o els comuns. Sobre la petició d'indult que acompanya la sentència, ha dit que no són "partidaris d'indultar per condemnes de corrupció".

La CUP vol que Borràs dimiteixi "immediatament"

El diputat de la CUP, Xavi Pellicer, ha demanat a Laura Borràs que faci un "pas al costat" i que dimiteixi "immediatament" com a presidenta del Parlament suspesa. Sigui com sigui, ha deixat clar que no portaran el cas a la JEC per evitar "un xoc de sobiranies" i que esperaran que hi hagi sentència ferma abans d'exigir que deixi l'acta de diputada. Sobre el relleu a la presidència del Parlament, Pellicer ha afirmat que només volen que "no recaigui en cap partit que va donar suport al 155".

El representant anticapitalista ha recordat que la seva formació no la va votar com a presidenta per estar immersa en aquest procés judicial que finalment que ha acabat amb condemna i ha lamentat que hagi posat "els seus interessos davant dels del país". "S'ha presentat com una víctima més del Procés per tapar les seves males praxis, unes pràctiques irregulars que la ILC ja va advertir", ha afegit. De fet, ha carregat amb duresa contra Borràs per alimentar "la vinculació entre independentisme i corrupció" que pregona l'Estat.

Forcadell: "Una sentència absolutament desproporcionada"

L'expresidenta del Parlament i dirigent d'ERC Carme Forcadell ha reaccionat a la sentència del cas Borràs qualificant-la d'"absolutament desproporcionada". Ho ha afirmat en un missatge a Twitter quan encara no hi ha hagut una reacció oficial dels republicans com a partit a la condemna de la líder de Junts.

El PSC reclama a Borràs que faci "un pas al costat" i es posa a disposició dels grups per "restablir" la normalitat a la presidència del Parlament

El PSC ha reclamat a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, que faci un "pas al costat" i renunciï al seu escó com a diputada "per responsabilitat". La portaveu del grup socialista, Alícia Romero, s'ha posat a disposició dels grups per "restablir" la normalitat a la cambra. Alhora ha apuntat que correspondria a ERC, JxCat i la CUP fer una proposta per escollir una nova presidència, perquè són els partits que van votar Borràs. Però si no la tenen, el PSC "s'ofereix" a fer la seva. No ha descartat que el PSC opti a la presidència, però ha dit que aquest no és el seu "objectiu": "No ens importa tant el qui com per fer què".

Vilagrà: "No hi ha lloc per a excuses. S'han acreditat males praxis que no tenen cabuda a les institucions catalanes"

La primera reacció del Govern a la condemna de Borràs ha arribat per boca de la consellera Laura Vilagrà, que ha negat que es tracti d'un cas de repressió. La titular de Presidència ha dit que "no hi caben excuses ni camins del mig" davant d'una sentència que "ha acreditat males praxis l'administració de la Generalitat que no tenen cabuda en el marc de les institucions catalanes, que volem transparents i obertes". "Estem plenament compromesos amb aquests valors que han de ser transversals a totes les institucions", ha afegit.

A partir d'aquí, això sí, ha apuntat que el Govern entén, tal com "els mateixos jutges ho expliciten", que les penes són "desproporcionades". "Ells mateixos s'autoesmenen", ha dit, destacant que la mateixa sentència, que encara es pot recórrer, preveu la via d'un indult. "El gabinet jurídic està llegint amb molta atenció la sentència", ha afegit, informant que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'hi referirà al llarg d'aquesta tarda.

Torra demana que la presidència del Parlament quedi vacant

L'expresident Quim Torra, una de les persones més properes a Laura Borràs, ha demanat que la presidència del Parlament quedi vacant després de la condemna de la líder de Junts per no "normalitzar" la repressió, a la qual atribueix la sentència del TSJC. "No em puc imaginar que cap independentista vulgui ocupar el càrrec després d'aquesta sentència ni, per descomptat, que quan sigui retirat l'escó ningú l'ocupi", ha dit des de les portes del Parlament. Torra ha estat molt crític contra aquells que "havien posat Borràs als peus de la justícia espanyola" i els ha recordat que "és impossible que un independentista pugui tenir un judici just a Espanya".

Albiach exigeix la dimissió de Laura Borràs després de la sentència

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha exigit la dimissió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament després de la sentència condemnatòria. Albiach ha lamentat que “per primera vegada” hi hagi una “presidenta de la segona institució del país condemnada per corrupció”. Així i tot, ha dit que l’escenari era “previsible” i per això també ha retret a Junts i ERC que permetessin aquesta situació. “El partidisme d’uns i la covardia dels altres ens han portat fins aquí”, ha afegit. En aquest sentit, la líder dels comuns ha assegurat que Borràs i el seu partit han fet servir el Parlament “com un escut” per protegir-se mentre durava el procés judicial.

La JNC, sobre el cartell de Jovent Republicà titllant Borràs de "Madrina": "En català es diu Padrina. Ni fent mems defenseu el català"

La Joventut Nacionalista de Catalunya, l'organització juvenil vinculada històricament a CDC, ha criticat el mem on Jovent Republicà, les joventuts d'Esquerra, comparaven Laura Borràs amb Vito Corleone titllant-la de "Madrina". "En català es diu Padrina. Ni fent mems defenseu el català", ha denunciat en una piulada mostrant el cartell dels joves d'ERC.

Carrizosa titlla Borràs de "Laurita Perón": "Presentarem immediatament una petició perquè se li retiri l'acta"

El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha titllat Laura Borràs de "Laurita Perón" després d'escoltar les seves declaracions sobre la sentència a les portes del Parlament. "Als legisladors ens competeix el respecte al poder judicial", ha expressat: "Resulta indignant que el senyor Carles Puigdemont imposés ja una persona encausada per fets greus com a presidenta del Parlament, amb el suport d'ERC, que després s'ha esquinçat les vestidures".

El dirigent taronja ha assegurat que "veure sortir" Borràs "citant Montesquieu i donant lliçons de moral és tenir la cara de ciment armat" i ha anunciat que "immediatament" demanaran la retirada de l'acta de Borràs a la JEC: "Presentem ja l'escrit perquè s'executi la sentència". Alhora, el taronja s'ha mostrat "sorprès" per la petició d'indult a Borràs que conté la sentència. "Considerem que el TSJC no tenia per què proposar l'indult", ha exposat: "Amb tot el respecte, això és com una ajudeta a Borràs, una senyora que no accepta el tribunal".

Borràs, als partits: "No normalitzem aquest atropellament democràtic"

"Resisteixo i em rebel·lo contra la injustícia", ha dit Borràs, reptant la resta de partits independentistes a no "aprofitar els efectes de la repressió per utilitzar-los amb finalitats partidistes". "A tots aquells que consideren que la sentència no és justa, no normalitzem aquest atropellament democràtic, aquesta justícia simulada", els ha dit, deixant clar que la sentència no li impedirà "seguir lluitant per la independència".

¿El TSJC pot forçar el govern espanyol a indultar Borràs?

No és gens habitual que un tribunal acompanyi una sentència condemnatòria amb una petició avançada d'indult, però el Codi Penal preveu aquest escenari excepcional. El TSJC entén que es dona en el cas de Laura Borràs i, per tant, avança que serà partidari de la concessió d'un indult parcial per una mica més de la meitat de la condemna. Els magistrats entenen que la condemna per prevaricació i falsedat documental compleix la llei, però que la llei castiga excessivament aquests comportaments. Ara bé, ¿l'opinió del TSJC és vinculant?

Us ho expliquem en aquest article d'Aleix Moldes.

Borràs: "Soc una persona íntegra i no he comès cap delicte"

"No em doblego en la lluita per defensar la meva honradesa i per reclamar l'absolució que amb tota seguretat algun altre tribunal proclamarà", ha dit Borràs, confirmant que recorrerà la sentència del TSJC. "Soc una persona íntegra i no he comès cap delicte", ha afirmat, relacionant un cop més la seva condemna amb "l'intent claríssim de destruir el moviment independentista".

Borràs, sobre la sentència: "És una aberració judicial"

Borràs ha arrencat la seva compareixença amb una cita de Montesquieu: "No hi ha tirania més cruel que la que s'exerceix a l'empara de les lleis", ha dit. "El TSJC m'acaba de condemnar a quatre anys, sis mesos i un dia de presó, a tretze anys d'inhabilitació especial i a 36.000 euros de multa. No he tingut un judici just i, per tant, no podia esperar una sentència justa", ha afegit, referint-se a la sentència com una "aberració judicial, que és també una aberració democràtica". "Presó i inhabilitació per delictes que no he comès", ha lamentat.

30 Mar 2023| Última hora

Borràs compareix després de conèixer la seva condemna

Arrenca des de davant del Parlament la compareixença de la líder de Junts i presidenta suspesa de la cambra, Laura Borràs, després que el TSJC l'hagi condemnat pel cas de la ILC a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació.