Operatiu policial
Política 23/06/2023

Sobresous, electrodomèstics i un cotxe per a la filla: què s'investiga a Sitges?

L'entitat social imputada podria haver rebut més de mig milió d'euros en sis anys

3 min
Un cotxe de la Policia Nacional aquest dimecres davant de l'Ajuntament de Sitges.

BarcelonaEra un secret del domini públic que en la relació entre l'Ajuntament i l'entitat Taula del Tercer Sector de Sitges-Garraf hi havia alguna cosa que no quadrava. El mateix consistori va detectar "irregularitats" (en culpen l'entitat), que diversos funcionaris van acabar denunciant. Aquest va ser el punt de partida d'una investigació de la Policia Nacional que dimecres va deixar onze detinguts, entre ells l'alcaldessa, Aurora Carbonell (ERC). La interlocutòria de la jutgessa, al qual ha tingut accés l'ARA, parla de reparació d'electrodomèstics, de sobresous i fins i tot de l'adquisició d'un cotxe per a la filla del creador de l'entitat. En què es gastaven el més de mig milió d'euros en diners públics que hauria rebut l'entitat?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El període investigat comprèn entre el 2017 i el 2022 i la clau de volta és la relació contractual entre l'entitat social i la cooperativa Llocs Espais i Indrets, 1918 ambdues creades per la família de Joan Carles Nicolás– i l'Ajuntament. Les associacions rebien una subvenció fixa anual que rondava els 50.000 euros i, a part, eren beneficiàries de diversos contractes menors. La jutgessa que investiga el cas, segons ha pogut saber aquest diari, detecta moviments sospitosos que s'allunyen de l'esperit de les fundacions, que en el fons era oferir serveis socials.

Segons la jutgessa, existia un sistema de doble entrada de diners, en què es pagava a persones presumptament vulnerables, que alhora estaven contractades per l'entitat. Un exemple és el fill del mateix Nicolás. Els presumptes tripijocs no acaben aquí. La filla de Nicolás també cobrava per fer serveis de l'Ajuntament com a particular –sense l'empara de la seva empresa–, però reenviava els diners al compte de l'entitat. I, pel mig, hi ha un Dacia Duster nou. El va adquirir la cooperativa amb diners de l'Ajuntament, però pocs mesos després la titular ja era la filla de Nicolás. Per justificar les subvencions que rebien del consistori adjuntaven factures de despeses personals, com la reparació d'electrodomèstics o la compra de productes per internet que havien enviat a casa d'un dels familiars. Tot i aportar justificacions "falses", l'Ajuntament les hauria acceptat.

La fragmentació de contractes

Tots els moviments anteriors farien referència a la subvenció anual, però encara queda el presumpte fraccionament de contractes. "Al llarg de la investigació s'ha constatat que l'Ajuntament de manera continuada adjudica contractes menors sense, presumptament, una deguda justificació. Aquests contractes haurien beneficiat sempre les mateixes entitats i proveïdors", afirma la jutgessa a la interlocutòria. A més, la instructora afirma que les entitats vinculades a Nicolás presentaven les factures fora de temps i de forma i que alguns d'aquests contractes menors no figuren a l'informe jurídic del secretari de l'Ajuntament.

La jutgessa considera que alguns d'aquests contractes menors, com el manteniment de les platges i la neteja d'alguns parcs i de lavabos, havien de ser licitacions. També investiguen si hi va haver pagaments duplicats. Per exemple, la subvenció anual ja incloïa treballs comunitaris, però els contractes menors anirien dirigits, presumptament, a fer els mateixos treballs. D'aquest fraccionament, de fet, ja en va alertar durant quatre anys seguits (2018-2021) la interventora municipal, que va plegar poc després, tal com ha revelat Efe. En un informe, la tècnica de l'Ajuntament xifrava en 330.000 euros els diners que les entitats van rebre entre el 2018 i el 2021 per a feines de jardineria i neteja de platges, que serien pagades mitjançant contractes menors. Aquí caldria afegir-hi la subvenció anual, que rondava els 50.000 euros. Segons fonts policials, els diners sota sospita podrien arribar als 600.000 euros, en una gran teranyina d'entitats i particulars.

La investigació, però, encara està en un punt inicial, i demà declararan Nicolás i la seva dona, els únics que han dormit aquest dijous a la comissaria. Aquest divendres, han passat a disposició judicial i la jutgessa els ha deixat en llibertat amb càrrecs després que es neguessin a declarar. Els investigats municipals declararan en els pròxims dies. De moment regna el silenci i no es preveu que l'alcaldessa, assessorada pels seus advocats, es pronunciï. Per ara té assegurada l'alcaldia que va guanyar dissabte, ja que els seus socis, Sitges GI i Verds-ECP, han tancat files amb ella.

stats