Parlament

Els socialistes posen TV3 en el punt de mira

El PSC busca negociar canvis a la CCMA amb ERC i JxCat

3 min
Imatge dels estudis de TV3 amb una pancarta a favor de la democràcia penjada a la façana.

BarcelonaLa renovació del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) és un dels deures urgents d’aquesta legislatura. ERC i JxCat s’hauran de posar d’acord amb el PSC per afrontar aquesta reforma, ja que tots els càrrecs directius fa anys que tenen el mandat caducat. Davant d'aquest escenari, la reacció de Salvador Illa ha sigut apujar el to contra el funcionament dels mitjans públics catalans i convertir la crítica a TV3 en una prioritat de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista s’ha mostrat en desacord amb la gestió de la televisió pública en les últimes setmanes. Ha denunciat en diverses entrevistes el que considera una falta de neutralitat, i va arribar a demanar la dimissió del director de la televisió, Vicent Sanchis, a Eldiario.es. Aquest enduriment també es va fer palès en una roda de premsa de la portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero, que va reclamar el cessament del cap d’informatius, David Bassa. Fonts del PSC es mostren descontentes amb la “manca de pluralitat” que exhibeix al seu entendre la cadena i critiquen el tracte que es dona al seu partit i, per extensió, a l’unionisme en el debat sobre el Procés. “No és només l’espai que es dona [a les parts], també és el tractament de la informació”, asseguren fonts parlamentàries. “Una part del país ha deixat de sentir com a seva TV3”, sentencia una altra veu del partit.

“Què pensa el Govern dels 440.000 euros que ha gastat TV3 en la compra de 8 documentals a Mediapro sobre el judici del Procés?”, va preguntar la diputada Beatriz Silva en l’últim ple, en què va demanar “d’on han sortit” els diners per pagar-los –els socialistes critiquen entre altres coses que s’externalitzin massa continguts–. En el torn de rèplica, la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, no ho va aclarir. La pregunta va ser una mostra més de la insistència del PSC sobre el tema, coincidint amb la posada en marxa de la comissió de control de la Corporació. El diputat socialista David Pérez prendrà el relleu de David Mejía (Ciutadans) com a president de l’òrgan. Segons fonts del partit, volen aprofitar les negociacions per renovar el consell de govern de la CCMA per abordar una revisió del seu funcionament. També cal actualitzar el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). De moment, el PSC ha fet públic que ja ha mantingut converses amb ERC i JxCat.

Una proposta de "refundació" de la CCMA

En les últimes setmanes, els socialistes han registrat encara més preguntes a la cambra legislativa sobre la CCMA i una proposta de resolució perquè se’n revisi el llibre d’estil i es reformi, si cal, per “reforçar la normativa vigent en matèria d’imparcialitat”. I aquest dilluns, a més, el PSC ha presentat un document amb una proposta de canvis a la CCMA, que enviaran tant a ERC com a JxCat, tal com ha confirmat la portaveu del grup parlamentari socialista, Alícia Romero, en roda de premsa. "La CCMA, lluny de treballar per a tots els catalans, sembla sentir-se còmoda sent un instrument de l'estratègia independentista", denuncia el PSC en el text.

L'escrit reclama que es faci "complir" tant el llibre d'estil com la llei de l’audiovisual de Catalunya, que consideren que es vulnera pel que fa a la pluralitat exigida i l’equilibri entre diferents punts de vista, i crida a "restablir la missió de servei públic" de la CCMA. El text aposta, a més, per una modernització per adequar millor els canals públics a les noves tecnologies i hàbits dels consumidors, que passa entre altres coses per la creació d'una plataforma de continguts online (OTT), en què "participin tots els operadors públics de l'Estat". En el mateix sentit, els socialistes consideren que el model actual no s'adapta als nous temps i reclamen un nou "contracte programa" que permeti garantir la sostenibilitat econòmica de la CCMA.

Encara que el PSC va pressionar el 2017 el govern espanyol perquè no toqués TV3 durant l’aplicació del 155, al llarg de l’anterior legislatura ja havia mostrat algunes crítiques amb els mitjans públics catalans. Fonts del grup parlamentari admeten, no obstant, que recentment s’ha buscat visibilitzar més el debat.

Es distancien de Vox

Les crítiques a la CCMA també s’han fet sentir en les últimes setmanes per part de Vox, que considera els mitjans públics catalans un “entramat mafiós” i el 13 d’abril va anunciar el registre de 193 preguntes al Govern amb la intenció de “perpetrar” una ofensiva sense treva. No obstant, diverses veus socialistes marquen distàncies i insisteixen que el seu objectiu és “millorar” la CCMA i no tancar-la, i descarten acords amb l’extrema dreta sobre la qüestió.

stats