Política 30/05/2014

Cop de porta del govern espanyol a retocar la Constitució per millorar l'encaix de Catalunya

Santamaría insta Mas a centrar-se en superar la crisi i deixar de "sembrar dubtes" amb la consulta

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría / EFE

MadridLes crides d'Artur Mas al govern espanyol perquè plantegi una oferta a Catalunya que pugui ser sotmesa a votació no han fet efecte. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tancat aquest divendres la porta a una reforma de la Constitució per millorar l'encaix de Catalunya, amb l'argument que "no hi ha un principi d'acord" entre el gruix de forces polítiques a l'Estat sobre els canvis a introduir en la carta magna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha subratllat les "divergències" sobre el model territorial que caldria implantar, unes opinions diverses que van des de l'independentisme a més "centralisme", passant per propostes federals o confederals que no s'han acabat de concretar. Aquesta disparitat de criteris, ha afegit, seria només el "primer obstacle" a l'hora d'abordar una reforma constitucional que requereix d'àmplies majories. Per això ha demanat "seriositat i rigor" a Mas, perquè a parer d'ella no s'ha de posar en qüestió el "principi d'igualtat entre els espanyols" ni el manteniment de la "solidaritat".

A més, ha instat el president de la Generalitat a centrar-se en superar la crisi econòmica i deixar de "sembrar dubtes" sobre si complirà la legalitat vigent, que a parer seu exclou la possibilitat de celebrar un referèndum d'autodeterminació. Després de la reunió del consell de ministres, Sáenz de Santamaría ha afirmat que ara és "moment de treballar per la recuperació econòmica" i en això "s'hauria de posar el focus".

La vicepresidenta espanyola ha recriminat a Mas que vagi generant "dubtes" sobre el compliment de la legalitat, que ha recordat que passa pel que ha dit el Tribunal Constitucional i el Congrés dels Diputats, que han rebutjat la declaració de sobirania del Parlament i la petició catalana de poders per convocar un referèndum. Per això, ha cenyit qualsevol possible diàleg amb la Generalitat al respecte de la Constitució i les lleis. Ha ofert, en aquest sentit, diàleg per ajudar a "sanejar les finances" de la Generalitat, a la que ha demanat "responsabilitat".

D'altra banda, després que el Parlament basc hagi aprovat, amb els vots del PNB i Bildu, una declaració que reconeix el dret d'autodeterminació d'Euskadi, ha fet una crida al govern d'Iñigo Urkullu a "analitzar el que està passant" a Catalunya amb un procés sobiranista que està "provocant divisió i problemes". "És moment de construir junts", ha advertit la vicepresidenta, que ha dit a Urkullu que "no seria bo repetir" els passos donats per Mas. És millor, ha afegit, centrar-se en "unir esforços" per a la recuperació econòmica.

stats