En directe
27/07/2022

Totes les reaccions a la taula de diàleg

El tercer intent de fer funcionar la taula de diàleg s'ha viscut aquest dimecres a Madrid en una nova reunió entre representants del govern espanyol i la Generalitat. Consulta totes les reaccions, minut a minut

Els resultats de la taula de diàleg, en sis pactes

La Generalitat i l'Estat acumulen ja diversos documents com a resultat de les seves reunions. En la de fa dues setmanes a Barcelona, per exemple, el ministre Félix Bolaños i la consellera Laura Vilagrà van acordar un text per posar les bases sobre com encarar el conflicte polític. I aquest dimecres els integrants de la taula de diàleg han acordat dos documents més . El primer, més aviat genèric, sobre com desjudicialitzar el conflicte. El segon, per mirar de blindar i impulsar el català.

Consulta aquí els punts més rellevants.

Junts demana la compareixença d'Aragonès en seu parlamentària i lamenta que la taula de diàleg no serveixi "per a l'objectiu que es va crear"

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha reaccionat a la taula de diàleg lamentant la seva "deriva" i asseverant que "cada vegada s'aparta més de l'objectiu per al qual teòricament es va crear". Així, insta el president, Pere Aragonès, a comparèixer al Parlament per explicar l'"orientació" que ha pres.

Després que un dels principals acords de la taula de diàleg hagi estat sobre el català, Junts ha dit que "només es parla de temes sectorials que són molt respectables, però aquest no és l’àmbit on s’han de tractar". I sentencia: "L'estat espanyol es dedica a generar problemes i després els posa a la taula per fer veure que els vol solucionar".

La CUP afirma que la negociació ha quedat "reduïda a una taula bilateral entre ERC i el PSOE"

Per a la CUP, la taula de diàleg "ha quedat reduïda a una taula bilateral entre ERC i el PSOE on s'estan debatent qüestions que no aborden la resolució del conflicte". Així s'ha expressat la cupaire Eulàlia Reguant després de la reunió d'avui, que ha criticat que no representa "cap avenç". "Ni retirada d'acusacions i causes judicials obertes, ni retirada dels recursos de l'Estat contra diverses lleis catalanes de caràcter social", ha lamentat Reguant en un comunicat publicat pels anticapitalistes. La diputada de la CUP ha afegit que els resultats després de més d'un any són "un fracàs" i que no s'ha abordat el "nucli del conflicte, que són l'autodeterminació i l'amnistia".

Illa celebra els acords de la taula de diàleg i afirma que la política "és l'eina per resoldre els conflictes"

El líder del PSC, Salvador Illa, ha celebrat els resultats de la taula de diàleg: "Quan es treballa amb tenacitat i discreció, s'assoleixen acords", ha assenyalat. El líder socialista ha dit que la política "és l'eina per resoldre els conflictes polítics sempre dins de l'ordenament jurídic" i ha afegit que els pactes entre governs són "molt rellevants perquè reconeixen la pluralitat de llengües que hi ha a Espanya" i "s'assoleix un compromís d'impulsar el català com a llengua d'ús al Parlament Europeu".

Cs veu "indignants i populistes" els acords de la taula de diàleg

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha qualificat "d'al·lucinant, indignant" i de "populisme antijudicial" els acords de la taula de diàleg d'aquest dimecres. "La manera de desjudicialitzar-ho és que la Generalitat compleixi amb la llei. Això és infal·lible", ha dit Carrizosa des de Lleida.

Els comuns asseguren que els acords de la taula de diàleg són “grans notícies per al país”

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que els acords assolits aquest dimecres a la taula de diàleg “són grans notícies per al país”. “Catalunya necessitava avançar i avui la via del diàleg es demostra com la més útil per aconseguir-ho", ha afirmat la dirigent dels comuns des del seu compte de Twitter. Tot i això, no s'ha concretat una de les principals reivindicacions d'En Comú Podem: la reforma del delicte de sedició.

El Govern garanteix "reformes legislatives" abans de "finals d'any" per fer efectiva la desjudicialització

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha garantit aquest dimecres que hi haurà "reformes legislatives" abans de "finals d'any" per fer efectiva la desjudicialització del conflicte. No ha explicat quines serien, però ha assegurat que serviran per beneficiar "tots els ciutadans" represaliats en causes vinculades al Procés, i no només per aquelles causes que afecten els líders independentistes. També ha explicat que, un cop ha acabat la reunió de la taula i abans de fer la roda de premsa, ha trucat a Junts per informar dels acords amb el govern espanyol.

Vilagrà: "Som aquí per acabar amb la repressió i abordar el conflicte polític en igualtat de condicions"

"Som aquí per acabar amb la repressió i abordar el conflicte polític en igualtat de condicions". Així s'ha pronunciat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, després de la reunió de la taula de diàleg. En aquest sentit, ha assegurat que els dos governs s'han compromès a fer "mesures legislatives d'aquí a final d'any" per fer efectiva la "desjudicialització". També s'ha mostrat convençuda que "existeix la majoria" per fer-ho al Congrés. No ha aclarit quines podrien ser aquestes mesures.

Comença la roda de premsa de la delegació catalana que ha assistit a la taula de diàleg

En marxa la roda de premsa de la delegació catalana que ha assistit a la taula de diàleg. Compareix des del Centre Cultural Blanquerna de Madrid, seu de la Generalitat en aquesta ciutat. En nom del Govern han acudit a la taula els consellers Laura Vilagrà, Roger Torrent, Joan Ignasi Elena i Natàlia Garriga.

Vox acusa Sánchez de “traïdor” per la taula de diàleg i amenaça amb portar als tribunals “qualsevol il·legalitat”

El líder de Vox Catalunya, Ignacio Garriga, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de posar-se “de genolls davant dels mateixos que van cometre un cop d’estat” per la reunió d'aquest dimecres de la taula de diàleg. “És la taula de la traïció i la rendició”, ha etzibat Garriga en declaracions des de Calella. També ha amenaçat amb portar als tribunals “qualsevol il·legalitat”.

"Farem tot el que estigui a les nostres mans per tal que el president del govern pagui per les seves traïcions”, ha dit Garriga, tot recordant que també ho van fer amb els líders independentistes catalans. Alhora, ha demanat als socialistes que es posin "al costat de la legalitat” i que trenquin “tots els acords amb el separatisme”.

Bolaños insisteix que estan disposats a reformar el delicte de sedició però que ara no hi ha majoria

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha insistit que el govern espanyol està disposat a reformar el delicte de sedició però que a hores d'ara no hi ha una majoria parlamentària que ho avali. "Hem de continuar parlant, quan existeixin acords es faran públics", ha afirmat Bolaños. De fet, ha dit que a hores d'ara no hi ha majoria, però no ha descartat que en un futur n'hi pugui haver. ERC, de fet, fa unes setmanes que es va mostrar predisposada a negociar aquesta reforma.

El govern espanyol demanarà que es pugui parlar català al Parlament Europeu

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que el govern espanyol s'ha compromès a blindar el català a l'Estat, ha afegit que la llei aprovada pel Parlament és "constitucional" i ha explicat que impulsaran dues iniciatives: que es pugui parlar català al Parlament Europeu i que també se'n pugui ampliar l'ús al Senat.

Bolaños desgrana els dos acords: un per blindar el català i l'altre per desjudicialitzar el conflicte

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha anunciat que de la reunió de la tercera taula de diàleg n'han sortit dos acords: un per blindar el català i l'altre per desjudicialitzar el conflicte. En el segon cas, les dues parts, segons Bolaños, s'han compromès al "diàleg", però també a abandonar qualsevol "acció" que estigui fora de l'ordenament jurídic. Bolaños també ha assegurat que la reunió s'ha desenvolupat amb un ambient "amable, sincer i constructiu".

Generalitat i Moncloa pacten dos documents per desjudicialitzar el conflicte

Enllestida la tercera reunió de la taula de diàleg. A l'espera que compareguin els dos governs en roda de premsa –ho faran per separat–, ja se'n coneixen els primers detalls. La Generalitat i la Moncloa han fet un primer pas aquest dimecres per treure el conflicte polític dels tribunals. Els dos governs han pactat dos documents que haurien de servir per avançar cap a la desjudicialització del conflicte. La trobada ha reunit a banda i banda de la taula els ministres Félix Bolaños, Isabel Rodríguez, Yolanda Díaz i Miquel Iceta, i els consellers Laura Vilagrà, Roger Torrent, Joan Ignasi Elena i Natàlia Garriga. Tots vuit han arribat a un acord que es plasma en dos escrits: el primer busca blindar el català a les aules després de l'ofensiva de la triple dreta per acabar amb el model d'immersió lingüística, mentre que el segon text fixa els "paràmetres generals" per treure el conflicte dels tribunals.

Més informació, aquí.

Dues hores de taula de diàleg per intentar treure el conflicte català dels tribunals

La tercera reunió de la taula de diàleg ha durat dues hores, de les 10 h a les 12 h. La Generalitat i l'Estat s'han reunit a la Moncloa, al ministeri de Presidència, gairebé un any més tard de l'última trobada. Aquest cop, la delegació catalana ha crescut: els consellers Joan Ignasi Elena i Natàlia Garriga s'han sumat a Laura Vilagrà i Roger Torrent. Per la part espanyola hi ha hagut els mateixos representants: Félix Bolaños, Yolanda Díaz, Miquel Iceta i Isabel Rodríguez. L'objectiu de la reunió és clar: treure el conflicte català dels tribunals. Les parts tenen un document "avançat" sobre els primers acords que s'espera que hagin pogut tancar durant la reunió. Aviat, la consellera Vilagrà compareixerà des de la delegació del Govern a Madrid i el ministre Bolaños ho farà des de la Moncloa.