Política21/10/2013

El Tribunal d'Estrasburg decideix aquest dilluns si tomba la doctrina Parot

Euskadi espera que la sentència suposi una alenada d'aire en el procés de pau. Si la justícia europea tomba el càlcul espanyol sobre el compliment de penes, 61 presos d'ETA sortiran al carrer en els mesos vinents

Ara

BarcelonaAquest dilluns a les 11.30 h la gran sala del Tribunal d'Estrasburg llegeix la sentència sobre el recurs del govern espanyol contra la primera decisió del Tribunal de tombar l'aplicació de la doctrina Parot a la presa d'ETA Inés del Río Prada −24 assassinats−. Aquesta doctrina, avalada pel TC i el Suprem, descompta a alguns presos els dies per treball o estudis sobre el total de la pena −milers d'anys, en molts casos− i no sobre els 30 en què es refonia. Si la tomben, l'Estat haurà d'excarcerar assassins i violadors als quals també se'ls havia aplicat aquest càlcul. Entre ells hi hauria un dels condemnats pel crim de les nenes d'Alcàsser, Miguel Ricart.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Presos al carrer

Cargando
No hay anuncios

Des de tots els àmbits polítics vinculats al procés de pau a Euskadi es concedeix una gran importància a la sentència que dicti avui el Tribunal Europeu de Drets Humans, el mateix que va abocar Batasuna a les vies polítiques quan va avalar l'estratègia d'il·legalització de l'estat espanyol. Si Estrasburg tomba la doctrina Parot, 61 presos sortiran al carrer en els mesos vinents i 75 més ho farien en quatre anys.

Com si es tractés de fitxes de dòmino, la decisió que es prengui a Estrasburg tindrà conseqüències a Vitòria i Madrid. Un dels experts que va dissenyar la Via Nanclares creu que tombar la doctrina Parot eliminaria la pressió que obligava els presos a tenir com a única sortida la reinserció. Per contra, a Euskadi s'espera que la sentència suposi una alenada d'aire en el procés de pau i forci l'oberturisme en el món dels presos.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy es prepara per al revés europeu

Davant la imminent resolució, el govern del PP ha començat a posar en alerta la ciutadania −sobretot el seu electorat−, conscient que no tindrà més remei que complir i posar en llibertat 96 membres d'ETA.

Cargando
No hay anuncios

Al costat de filtracions a la premsa madrilenya pròxima a les tesis governamentals, el jutge del Tribunal Suprem Joaquín Giménez també va donar per fet, a Radio Euskadi, que el Tribunal Europeu de Drets Humans s'inclinaria per tombar la doctrina Parot.