Política07/05/2019

Un estoig de billar de Trump o el rosari musulmà d'un príncep saudita, els regals que va rebre la casa reial el 2018

L'any passat la monarquia espanyola va rebre fins a 440 obsequis, 250 dels quals per a Felip VI

Ara

BarcelonaDes d'un estoig de billar amb dedicatòria en plata de part del president nord-americà, Donald Trump, fins a un rosari musulmà del príncep saudita Mohamed bin Salman. Aquests són alguns dels fins a 440 regals que va rebre la casa reial durant l'any 2018 i que han fet públics a través de la seva pàgina web. Aquest és el quart any consecutiu que el Palau de la Zarzuela fa públics els obsequis que la monarquia espanyola ha percebut arran d'actes oficials i visites institucionals.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Del gairebé mig centenar de regals que va rebre la casa reial, 225 van anar dirigits en exclusiva a Felip VI. La reina Letícia, la princesa Leonor, la infanta Sofía o els reis emèrits Joan Carles I i Sofia de Grècia també van ser destinataris d'obsequis, tot i que en menys quantitat. Així, el gruix dels regals van anar destinats tant al monarca com a la reina consort.

Cargando
No hay anuncios

Alguns dels més destacats són els que la família Trump va ofrenar a la casa reial. Mentre que ell regalava un joc de billar a Felip VI, la primera dama nord-americana, Melania, va pensar per a Letícia en un joc de te i una safata. D'altra banda, un dels regals més sonats és el que el príncep saudita Mohamed bin Salman va entregar el cap d'estat durant la seva visita a Espanya l'abril del 2018: un conjunt de bessons, un rellotge, un anell, una ploma estilogràfica i un rosari musulmà. A Letícia va obsequiar-la amb un collar, una polsera, unes arracades i un anell, el mateix tipus de joies que va donar a les filles.

Però han estat més líders mundials els que van tenir un detall amb la monarquia espanyola, com és el cas del president de França, Emmanuel Macron, que va entregar-li a Felip VI un astrolabi planisfèric; el líder de l'Equador, Lenín Moreno, que va atorgar-li un barret artesanal del país; o el cap de l'executiu de Bolívia, Evo Morales, que va optar per una peça de roba tradicional. També el president xinès, Xi Jinping, va obsequiar la casa reial amb un plat ornamental i amb dues bicicletes per a Leonor i Sofia.

Cargando
No hay anuncios

Els 50 de Felip VI

Gran part dels regals que va percebre la casa reial l'any 2018 van ajuntar-se pel cinquantè aniversari de Felip VI. Polítics, esportistes i diverses personalitats espanyoles van tenir un "detall" amb el cap de l'Estat. És el cas del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va regalar al monarca una fotografia emmarcada, o d'Alberto Núñez Feijóo, que va obsequiar-lo amb dues corbates i un roure.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de corbates, fotografies o vaixelles, va haver-hi idees més extravagants com una pilota de rugbi, una navalla suïssa, un bonsai d'oliver, un sarró de pastor, una rèplica de veremadora o el casc dedicat del pilot Carlos Sainz. Pel que fa a la reina, la majoria de regals van consistir en peces de roba, joies o, fins i tot, una campana de l'actual exdona del president de Mèxic, Ángelica Rivera. En qualsevol cas, la totalitat d'aquests presents passa a ser Patrimoni Nacional.