Parlament

Vergés cessa quatre dels sis assessors de Borràs al Parlament

En mantindrà dos amb funcions de secretaria que treballaran per a tota la mesa

BarcelonaLa suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, genera una situació tan inèdita que s'han d'anar encaixant peces mentre dura la situació d'interinitat. Una era resoldre la situació dels sis assessors que anaven associats al seu càrrec. I aquest dijous la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha pres la decisió: n'ha cessat quatre i n'ha mantingut dos. Com que la presidenta de Junts no està cessada –sinó només apartada cautelarment a l'espera de la sentència del cas de la Institució de les Lletres Catalanes–, aquest personal de confiança s'havia mantingut fins ara en el seu lloc de treball. Ara bé, per a Vergés la situació era anòmala, ja que continuaven cobrant del Parlament però sense poder treballar per a Borràs. Els dos assessors que es mantindran –els que Vergés ha considerat que tenen un perfil més tècnic– passaran a treballar per a tota la mesa.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts de l'òrgan, aquesta és la solució que han trobat ERC, PSC i la CUP –executada per Vergés– tenint en compte que eren més difícils de recol·locar els altres quatre assessors, que treballaven directament fent discursos per a Borràs o portant-li la comunicació. Una interpretació amb la qual Borràs no està d'acord, ja que defensava que es mantinguessin al seu lloc de treball els sis assessors a l'espera de com acaba el seu cas. Els cessats són Salvador Esteve (cap de gabinet), Josep Elías (adjunt al cap de gabinet), Narcís Junquera (tècnic assessor) i l'assessor Oriol Izquierdo, mentre que es queden el tècnic Francesc López i la responsable de gestió, Elvira Parés.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta de la primera decisió executiva que pren Vergés des que va assumir el càrrec de Borràs en funcions. Ara bé, des de finals de juliol ja està exercint com a número 1 del Parlament a l'hora de dirigir les reunions de la mesa –va signar l'acta del vot delegat de Lluís Puig, per exemple– i en la gestió parlamentària. També en els actes de representació institucional o en el lliurament de premis, com les medalles d'or de la cambra. Segons fonts del seu entorn, malgrat el cessament dels assessors de Borràs ara mateix no té previst nomenar-ne de nous i preveu desenvolupar la seva tasca amb les dues persones actuals del seu gabinet. Una decisió que forma part de la voluntat, asseguren les mateixes fonts, de gestionar l'interinatge actual. El Parlament recorda, però, que la presidència podria tenir set assessors si així ho decidís Vergés.

Cargando
No hay anuncios

Disconformitat

Des de Junts no han amagat la seva disconformitat amb una decisió que s'anava coent a foc lent des de feia setmanes. Als assessors en qüestió se'ls ha citat aquesta setmana per decidir si podien encaixar fent altres funcions, però ja se'ls havia advertit temps enrere del que podria acabar passant si seguia la situació d'interinitat. Fonts d'ERC recorden que depèn de JxCat nomenar una nova presidenta del Parlament perquè la cambra torni a la normalitat. Evitar aquesta normalitat i denunciar la situació excepcional que viu el Parlament és, però, l'objectiu de JxCat, que considera injusta la suspensió de Borràs. "Aquesta situació no l'hem creat nosaltres", asseguren des del partit, en al·lusió a la decisió d'apartar la presidenta de la cambra. Ella mateixa ha fet un tuit per agrair la feina dels seus sis assessors citant un poema de Salvador Espriu que ha trobat pertinent per definir els cessaments.

Cargando
No hay anuncios

Les negociacions per substituir Borràs a la presidència no existeixen i, per tant, Vergés assumeix que continuarà sent la presidenta en funcions per un temps indeterminat. ERC va plantejar a JxCat que en cas de voler mantenir la cadira de Borràs desocupada, plantegessin un nom per ocupar la vicepresidència primera –que, de facto, faria de presidenta en funcions–, però, de moment, JxCat ha descartat fer cap canvi.