Parlament

ERC planteja cessar tres dels sis assessors de Laura Borràs

La presidenta interina, Alba Vergés, mou fitxa per adaptar les seves funcions al Parlament

3 min
Laura Borràs en una imatge d'arxiu

BarcelonaMentre no es resolgui la situació judicial de Laura Borràs i JxCat es negui a nomenar un nou president del Parlament, les competències del lideratge de la cambra recauen en la vicepresidenta, Alba Vergés (ERC). Tot i la voluntat dels republicans de mantenir un perfil baix, la situació d'interinitat al capdavant de la institució es va allargant –Borràs tampoc ha fet cap mostra de plantejar-se l'opció de la dimissió– i Vergés, que ja fa setmanes que presideix les reunions de la mesa i la junta de portaveus, comença a prendre decisions per adaptar-se a les funcions que li ha tocat exercir. Un dels darrers exemples es troba en el seu interès per resoldre la situació dels càrrecs de confiança que encara es mantenen de la seva antecessora: aquest dimarts ERC ha plantejat a Junts l'opció d'apartar tres dels sis assessors de Borràs, els que tenen un perfil més polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la solució que els republicans han plantejat per acabar amb la interinitat de l'equip de la presidenta del Parlament, que continua contractat per la cambra tot i que ella hagi perdut les seves funcions des que va ser suspesa a finals de juliol. La decisió depèn exclusivament de Vergés, però segons ha sabut l'ARA la republicana està negociant amb Junts per intentar evitar un nou xoc entre socis al Parlament. De fet, aquest dimarts ni tan sols s'ha portat el tema a debat a la mesa, on també hi estan representats el PSC i la CUP, que fins ara han deixat en mans d'ERC i Junts la definició de les noves funcions de l'equip de Borràs. La proposta dels republicans passa per apartar els tres càrrecs que consideren més polítics, Salvador Esteve (cap de gabinet) Josep Elías (adjunt al cap de gabinet) i Narcís Junquera (tècnic assessor) i mantenir els tres perfils més tècnics: Elvira Parés (responsable de gestió), l'assessor Oriol Izquierdo i el tècnic Francesc López.

Els republicans ja ho van comunicar dilluns a JxCat, que defensa que els sis assessors continuïn en els seus llocs de treball perquè Borràs continua sent presidenta malgrat la suspensió. De fet, si Borràs hagués estat cessada, els seus càrrecs de confiança també haurien cessat amb ella, però la situació de suspensió deixa la qüestió en mans de Vergés, que ha optat per aquesta via intermèdia, tot i que en un primer moment l'opció de cessar-los tots sis també va estar sobre la taula. La vicepresidència segona té dos càrrecs de confiança, un assessor i un assistent. Fonts consultades de JxCat remarquen que la negociació continua en marxa i que no hi ha cap decisió definitiva presa. Fonts de la mesa del Parlament, al seu torn, han apuntat que faltaven "algunes converses" amb les persones afectades per, posteriorment, compartir la decisió amb la mesa i els grups.  

Dirigir el ple

Vergés ha fet aquest pas a les portes del debat de política general, que arrencarà el dia 27 i que es preveu tens. Vergés ha de presidir el ple, i Borràs, que busca evidenciar la seva suspensió del càrrec, ja ha advertit que acudirà a la tribuna. Tot i que la sola presència de la líder de JxCat constitueix una protesta simbòlica i que fonts del partit expliquen que és previsible que també s'al·ludeixi a la qüestió durant el ple, ara per ara els de Junts no preveuen centrar les intervencions dels seus diputats en aquesta qüestió. El debat de política general, per la seva especial importància en la legislatura –enguany, a més, coincideix amb el termini que JxCat va posar a ERC per superar les seves diferències– transcendeix aquesta qüestió. 

Funcions a banda, Vergés ha renunciat al sou de presidenta i tampoc ocuparà el despatx de Borràs, sinó que continuarà fent servir el que tenia fins ara. Fonts d'ERC informen que, com que ara disposa del cotxe oficial corresponent a la presidència, cosa que la formació vincula a l'increment de seguretat que fixen els Mossos, Vergés també ha renunciat a les dietes de desplaçament. El 17 d'agost no va assistir a l'acte d'homenatge dels atemptats a Barcelona, sinó que va ser la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp (PSC) qui va assumir el rol institucional. Vergés també ha evitat fer entrevistes als mitjans de comunicació. Però tot plegat no vol dir que no hagi anat agafant protagonisme com a representant institucional del Parlament, tant en les activitats relacionades amb la Diada com en el lliurament de les medalles d'honor de la cambra. Davant la prolongació de la interinitat, Vergés ajusta el seu rol a les circumstàncies.

stats