Política 01/06/2022

Vox celebra un any al Parlament reclamant un 155 “permanent i sostingut”

Garriga carrega contra la immigració davant de 200 manifestants que cridaven "fora feixistes dels nostres barris"

3 min
Santiago Abascal i Ignacio Garriga aquest dimecres a Cornellà

Cornellà de Llobregat“S’ha complert un any”, ha dit Santiago Abascal un any i mig després que Vox entrés a un Parlament que vol tancar. Però quan es complia exactament un any d’aquesta fita l’extrema dreta estava signant l’acord per governar a Castella i Lleó i no hi havia en marxa una campanya electoral. Ara, amb tot obert a Andalusia, el partit ha volgut celebrar amb retard el seu aniversari al Parlament amb un documental: Los 11 de Vox. A l’auditori de Cornellà hi havia un cartell anunciant l'estrena. Els 11 diputats de Vox, en fila, de perfil i caminant. Com l’Abbey Road dels Beatles però sense aquest carrer de Liverpool al darrere, sinó amb els monuments més emblemàtics de Catalunya. Un documental tribut de l’última gira de Vox pocs dies després que un grup tribut als Beatles, The Flaming Shakers, toqués en el mateix escenari de Cornellà. El Hey Jude s’ha canviat pel “Viva España”, un clam patriòtic que ha entonat Santiago Abascal prometent que el primer any al Parlament serà l’últim: “Demanem un 155 permanent i sostingut”. 

El cartell de l'acte de Vox.

Per a Abascal, el del 2017 va ser un 155 “de broma”. I la culpa, més que dels separatistes, que ho van anunciar “mesos abans per la televisió”, va ser dels seus rivals electorals ara a Andalusia. El PP, ja que “no va actuar”, i els socialistes, que no són “ni obrers ni espanyols”. De fet, ha dirigit directament els retrets al nou líder del PP, el gallec Alberto Núñez Feijóo, dient que ve gent “de Madrid i de Galícia” a parlar de “nacionalitat catalana”: “L’única nacionalitat és l’espanyola”, ha rematat. Per a Abascal, els diputats que defensen això a Catalunya estan duent a terme “la gesta més important de Vox a tot Espanya”. 

Una "gesta" que va començar el 14-F, i el documental s'ha encarregat de recordar-ho. El primer so, amb la pantalla negra, ha sigut el de les sirenes de la policia que recorrien alguns actes de Vox que van acabar amb aldarulls. “Com avui”, ha dit la presentadora de l'acte, tot i que aquest dimecres no hi ha hagut cap mena d’incident amb les 200 persones que s’han manifestat en contra de la presència de l’extrema dreta a Cornellà. Amb crits de “fora feixistes dels nostres barris”, han iniciat una marxa lenta fins a l’auditori. “Denunciem que utilitzin la nostra ciutat com a abocador dels seus discursos d’odi”, ha dit l’Íñigo, membre de la Unitat contra el Feixisme i el Racisme de Cornellà, que també ha condemnat que l’Ajuntament no hagi aplicat un “cordó sanitari”. “Em diuen xenòfob, em diuen racista”, ha dit Garriga. “Però ets un realista”, ha contestat el públic. I Garriga, esperonat per 700 assistents, ha afirmat: “Volem que Catalunya no es converteixi en Algèria”.

Manifestació antifeixista dirigint-se a l'acte de Vox.

I per dir això, en paraules d'Abascal, no s'ha de "demanar perdó". "Anem amb el cap més alt”, ha dit mentre el públic clamava “terroristes” cada cop que apareixien manifestants antifeixistes i deia “155 ja” quan s'esmentava Pere Aragonès o Salvador Illa. I és que, a parer d'Abascal, "Catalunya segueix al marge de la llei”, posant d’exemple el no compliment de la sentència del 25% de castellà. Els dos moviments del Govern –el decret i la llei– Vox els ha recorregut al Consell de Garanties Estatutàries, un òrgan, segons Abascal, “que no hauria d’existir”. I per què ho han fet? Perquè Cs els hi va dir i a ells no els "cauen els anells”. 

L'entrada de Santiago Abascal a l'auditori.
stats