Efímers26/05/2015

El qui és qui a Barcelona: les 41 cares del plenari

Només 15 regidors repeteixen en un consistori liderat per una dona i paritari

Maria Ortega

BarcelonaAny 2013. El ple de l’Ajuntament està a punt d’aprovar, gràcies a l’aliança CiU-PP, la conversió del Port Vell en una marina de luxe. ICV, la força que mostra una oposició més contundent al projecte, s’acompanya d’activistes de la Barceloneta, com Gala Pin, per deixar clar el seu rebuig a la reforma. I Pin, al costat de la regidora ecosocialista Janet Sanz, entra així per primer cop als passadissos del consistori, a la cafeteria, on coincideix de manera fortuïta -potser ni ho veu- amb la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, i altres regidors del govern. La tensió es palpa a l’ambient. És com si l’ enemic hagués entrat a casa. Ara la imatge es repetirà plenari rere plenari i sense que Pin porti l’etiqueta de convidada. És la número set a la llista de Barcelona en Comú i, per tant, representa la formació més votada. S’ha girat la truita. Activistes com Ada Colau, Jaume Asens i la mateixa Gala Pin tindran seient al plenari. Governaran la ciutat amb un -complicat- equilibri de pactes.

Sanz, que aquell dia feia d’amfitriona, és l’única dels cinc regidors que tenia ICV a la ciutat que repeteix. Del total de 41 regidors que hi ha a la ciutat, de fet, només 15 tornaran al ple. I d’aquests, deu ho fan a les files de CiU, tres a les del PP, una a les de Barcelona en Comú i una altra a les del PSC. La renovació a Barcelona és total. L’Ajuntament tindrà per primer cop una alcaldessa i, amb les noves incorporacions, és paritari: 20 regidores per 21 regidors.

Cargando
No hay anuncios

No hi ha canvis pel que fa a cares entre les files de CiU, però la llista s’escurça (de 14 regidors a 10). El veterà Joan Puigdollers, que ja s’havia situat en la dotzena posició com una avantsala de la seva pèrdua de protagonisme al consistori, deixa el plenari, però ho fan també Raimond Blasi -que era regidor de Sant Andreu i de Comerç-, Eduard Freixedes -fins ara regidor de Sant Martí i de Mobilitat- i Irma Rognoni -que ha encapçalat l’equip de Trias a la difícil plaça de Nou Barris-. Cauen d’aquesta manera dos dels quatre regidors d’Unió: Blasi i Rognoni. Els cinc tinents d’alcalde que ha tingut l’únic govern convergent a Barcelona ocupen els llocs immediatament posteriors a Trias. Ara altre cop a l’oposició.

L’exportaveu ecosocialista Quim Mestre, que va protagonitzar una de les sorpreses de la campanya en fitxar per l’equip de Jaume Collboni, s’ha quedat fora de l’Ajuntament. El mateix li ha passat a l’exregidor David Escudé, que ocupava el cinquè lloc de la llista -un dels que van estar disputats pels mals auguris que les enquestes ja pronosticaven als socialistes-. Finalment, només els quatre primers han tingut el lloc garantit. I només Carmen Andrés, la número dos, repeteix. El PSC ha apostat per l’arquitecte Daniel Mòdol i per recuperar Montserrat Ballarín, que ja havia sigut regidora -d’Hisenda i d’Educació- en els últims governs del PSC a la ciutat. Ells tres acompanyaran Jaume Collboni en el seu primer mandat a la capital.

Cargando
No hay anuncios

ERC, que ha passat de dos regidors -amb la coalició d’Unitat per Barcelona- a cinc, també ha acomiadat Jordi Portabella, que feia 15 anys que liderava la formació a la ciutat, i Joan Laporta, que hi ha viscut un sol mandat. Per als republicans entren cinc cares noves: acompanyen el líder, Alfred Bosch, l’actor Juanjo Puigcorbé, Montserrat Benedí, Trini Capdevila i Jordi Coronas. Els tres últims amb experiència com a consellers de districte.

Mejías torna al ple

Cargando
No hay anuncios

Amb Ciutadans, torna al plenari l’exregidora del PP Carina Mejías i l’acompanyen quatre cares noves per a la política municipal barcelonina. També la CUP aporta noms nous al consistori, entre els quals, a més de María José Lecha i Maria Rovira, Josep Garganté, conductor d’autobusos i membre del la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que s’ha querellat contra la cúpula de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). El PP viu un procés paral·lel al de CiU. També havia optat per una llista continuista, encapçalada de nou per Alberto Fernández Díaz, i amb els mateixos noms als llocs alts. La sacsejada electoral, però, deixa la formació amb només tres regidors. A més de Fernández Díaz, resisteixen al seu lloc Ángeles Esteller i Javier Mulleras.