25/02/2024

Dia 0: Mòbils xinesos, també amb IA

2 min
Cristiano Amon, president i conseller delegat de Qualcomm, durant la presentació d'Honor.

Mòbils xinesos, també amb IA

Els Galaxy S24 de Samsung van ser els primers mòbils a incorporar intel·ligència artificial generativa, però ja no són els únics. Tant Honor com Xiaomi han presentat nous models emblemàtics amb capacitats d’IA. El Magic6 Pro, de la primera, en destaca l’experiència d’ús i la integració amb altres dispositius de la marca, mentre que el Xiaomi 14, de la segona, calca de Samsung les funcions de tractament d’imatges i de traducció en temps real (oblidant també el català) i aposta per la qualitat fotogràfica, en aliança amb la firma alemanya d’òptica Leica. La variant Xiaomi 14 Ultra fins i tot disposa d’una carcassa opcional que afegeix botons de disparador i una bateria suplementària, a l’estil del Nokia Lumia 1020, de 2016. Els nous telèfons arriben amb el sistema operatiu HyperOS, basat en Android com l’actual MIUI però més eficient i pensat per arribar també als cotxes elèctrics i a les llars connectades. Una estratègia semblant a la de Huawei amb HarmonyOS, tot i que aquesta va ser forçada quan Trump els va tancar l’aixeta de la tecnologia dels EUA, mentre que Xiaomi manté excel·lents relacions amb Google.

De punta a punta de la Diagonal

Un altre element comú als actes d'Honor i Xiaomi ha sigut la presència de Cristiano Amon. En menys de dues hores, el conseller delegat de Qualcomm ha pujat als dos escenaris –un al Palau de Congressos de Catalunya, a Pedralbes, i l’altre al Centre Internacional de Convencions, al Fòrum– per explicar les meravelles del seu processador Snapdragon 8 Gen 3, que impulsa els nous telèfons de les dues marques. I ho ha fet sense tramvia.

Comptadors d’aigua connectats

Tradicionalment la primera roda de premsa de la jornada prèvia al MWC era la de Vodafone Espanya. En aquesta edició, en canvi, l’operadora manté un perfil baix perquè es troba en el punt d’inflexió que representa la seva compra per part del fons britànic Zegona, operació ara només pendent de la llum verda del govern espanyol. Tanmateix, això no ha impedit a Vodafone presumir d’un nou contracte per connectar a internet en cinc anys més d’un milió de comptadors d’aigua de la companyia Aqualia, que forma part del grup FCC. Un anunci especialment oportú ara que cal mesurar el consum fins a l’última gota per optimitzar-lo.

El mòbil de la Barbie

Quan Nokia va renunciar a fabricar telèfons, exdirectius de l’empresa finesa van crear la firma HMD per continuar explotant la llegendària marca en aparells amb sistema Android, ara produïts per Foxconn. A Barcelona han avançat acords amb diverses marques de gran consum per llançar mòbils tunejats amb la seva imatge corporativa. El primer acord és amb Mattel, fruit del qual el mes de juny sortirà a la venda un telèfon de la Barbie. El més interessant és que no serà un smartphone sinó un terminal bàsic, fet que el fa ideal per a l’actual campanya per endarrerir l’edat de proporcionar un mòbil amb aplicacions als preadolescents.

stats