POLÍTICA MONETÀRIA
Economia 06/04/2013

El BCE, l'únic gran banc central sense pla d'estímuls econòmics

El Banc del Japó duplicarà la quantitat de diners en circulació

Vicenç Moliné
2 min

Barcelona.El Banc Central Europeu (BCE) ja és l'única de les grans autoritats monetàries del món que no té un programa d'estímul per reactivar l'economia. El banc presidit per Mario Draghi s'ha quedat sol en la seva política de contenció de la inflació després que el Banc del Japó anunciés dijous que comprarà deute públic per valor de 418.000 milions d'euros anuals i deixarà diners a les empreses a baix cost per potenciar el creixement. La decisió, que fins i tot pot suposar duplicar la quantitat de diners en circulació, arriba després que el nou primer ministre nipó, Shinzo Abe, forcés el relleu en la direcció del banc central

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

per complir el seu compromís d'acabar amb l'estancament econòmic crònic que pateix el país.

Francesc Granell, catedràtic d'economia de la UB, recorda que el Japó encara pateix els efectes de la bombolla que va viure durant els anys 70 i 80 i, "des de llavors, l'economia ha estat gairebé aturada". Aquesta situació es va traduir en uns nivells d'inflació negatius la majoria d'anys, amb una reducció del consum de les famílies, que preferien estalviar. Ara el Banc del Japó s'ha proposat invertir aquesta tendència i s'ha fixat com a objectiu aconseguir una inflació del 2% "com a molt en dos anys", segons va assegurar el governador del banc central, Haruhiko Kuroda. L'any passat la inflació va ser nul·la després de tres anys de caigudes de fins a l'1,3% anual.

En la línia de la Reserva Federal

La decisió del Banc del Japó està inspirada en la política aplicada per la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). Fa tres anys que l'organisme presidit per Ben Bernanke injecta diners en el sistema financer per mirar de reactivar el creixement i la contractació, amb l'objectiu explícit de reduir l'atur fins al 6,5%. Tot i que l'economia ha millorat, no ho ha fet amb la rapidesa esperada i la Fed s'ha vist obligada a ampliar diverses vegades el programa d'estímuls fins a comprar 65.000 milions d'euros mensuals en deute públic i bancari. En aquest sentit, Granell avisa que tant el Japó com els Estats Units estan fent un "experiment", ja que les polítiques expansives tenen "resultats incerts".

La situació a Europa, però, és ben diferent. Al contrari del Japó i els Estats Units, el BCE no té el mandat de fomentar el creixement econòmic. Els estatuts limiten les seves funcions a controlar que la inflació no superi el 2%. Tot i que els plans de Koruda i Bernanke estan alineats amb els seus governs, Granell considera que "el BCE és el banc central menys independent", ja que a part de la influència que hi exerceix Merkel i la por dels alemanys a la inflació, ha de respondre davant de 17 països de l'euro, que tenen necessitats diferents. Draghi, però, fa temps que intenta canviar aquesta situació i després de comprar bons dels països que han demanat un rescat, dijous va assegurar que està estudiant mesures "alternatives" per ajudar a superar la recessió que pateix l'eurozona.

stats