Diumenge Ara Tu 28/10/2012

"Aquest projecte ens ha donat l'aire fresc que necessitàvem"

La cultura ha entrat al mercat de la mà de Xènia Bagué Miracle i Raquel Villa, que han obert La Parada, un espai dedicat als llibres i la fotografia al Mercat de l'Abaceria de Barcelona

Lara Bonilla
3 min
"Aquest projecte ens ha donat  L'aire fresc que  necessitàvem"

Entre parades de fruita, hortalisses, olives i carn, Xènia Bagué Miracle i Raquell Villa venen cultura. Al mercat i a peu de carrer. Per a tots els públics. És La Parada, un espai dedicat als llibres, la il·lustració i la fotografia que va obrir fa tot just un mes al Mercat de l'Abaceria, al cor del barri de Gràcia de Barcelona.

La Parada ha donat a la Xènia i la Raquel "l'aire fresc" que necessitaven. "Ens ha salvat", reconeix la Raquel. Les dues amigues estaven a l'atur i cada setmana es trobaven per ofegar les penes, primer, i per maquinar juntes projectes i idees diverses, després.

La Xènia reconeix que després de dos any a l'atur -la van fer fora quan estava embarassada- tenia ganes de "reconciliar-se" amb la fotografia. "Però no volia treballar en coses que no m'agradessin. Preferia arriscar-me i fer alguna cosa que em motivés i m'il·lusionés", explica. La Raquel, arquitecta de professió, també veia clar que era el moment d'emprendre. "És més gratificant i més fàcil començar ara". I obrir una galeria llibreria complia els requisits. Però volien desmarcar-se de les galeries convencionals en locals tancats.

No encaixava en el projecte -volien que la gent no hagués de creuar cap porta per entrar-hi- ni tampoc en el pressupost. I un dia, comprant la carn al mercat, la Xènia es va interessar per les parades exteriors. Poc després, la Raquel va veure el cartell d'una parada de roba que es traspassava. Tot coincidia. Van ser les primeres a trucar. I el 15 de setembre apujaven la persiana de La Parada, nou metres quadrats d'art i cultura.

A l'esquerra, la Raquel, enamorada de la literatura, ven llibres especials, d'artista, d'editorials petites, d'aquells que no es poden trobar en totes les llibreries. També hi ha poesia, microrelats i molta il·lustració. Infantil i per a adults. A la dreta hi ha l'espai de la Xènia, on s'exposa el treball de fotògrafs professionals però poc coneguts i en suports que van des del mòbil fins a la càmera reflex.

Acostar la cultura al carrer

La Parada ha revolucionat el mercat. Tant per l'estètica com pel concepte. "Ens encantaria que això és contagiés", diu la Raquel. Organitzen activitats paral·leles i atrauen públic jove. Els dijous és El dia del fotògraf, en què els autors exposats expliquen la seva obra. "La gent es pensa que sap llegir fotografia, però l'obra d'autor és com un quadre i necessita generar diàleg", diu la Xènia. I els dissabtes organitzen l'Speaking corner.

A l'hora del vermut -el posa el Miquel, de la parada d'olives del davant- diversos creadors expliquen els seus projectes. Dissabte passat van parlar de la recuperació d'una impremta antiga al barri de Gràcia i de guies de viatge personalitzades. "Es genera reflexió al carrer". I és que volen que La Parada sigui una plataforma creativa, el punt de partida per fer moltes altres coses.

Des del primer dia han comprovat els beneficis d'estar a peu de carrer. "És increïble, la gent s'atura, es posa a parlar. Hi ha un feedback directe amb la gent, i si no els agrada també t'ho diuen". És un projecte de barri que acosta l'oferta cultural "a tot tipus de gent" i "a preus més ajustats" que en una galeria.

La crisi està en boca de tothom però no deixen que les condicioni. Encara mantenen la motivació i l'energia d'engegar un projecte nou. I això es transmet. "S'ha encomanat la il·lusió a les altres parades", expliquen. Saba nova. "I també els fem partícips del projecte". La Xènia reconeix que muntar La Parada era fins fa molt poc "un somni". "Quan penso en com estava a l'atur, i ara... Eufòria total!"

stats