Diumenge Ara Tu 03/02/2013

La Marxa Beret (Vall d'Aran)

2 min

"I deixeu-vos de raons, que l'hivern massa s'escurça: és la de l'esquí de fons, de totes la millor cursa", deia l'auca editada amb motiu del 75è aniversari de l'esquí català (1908-1983), escrita per Climent Forner. De curses d'esquí de fons se'n fan pràcticament d'ençà que es va començar a practicar aquest esport a Catalunya. Una de les més populars és la Marxa Pirineu, que enllaça dues estacions, Lles i Arànser, i de la qual el 20 de gener es va celebrar la vint-i-unena edició, després de tres anys de no fer-se per falta de neu! També és concorreguda la Marxa de l'Arp, que es corre a l'estació de Tuixén - la Vansa. És un recorregut amb vistes impressionants al massís del Pedraforca i se celebra just d'aquí un mes, el 3 de març.

La cursa més important és la Marxa Beret, no només per la munió de gent de totes les edats que hi participa -prop d'un miler d'esquiadors- i la seva procedència -hi ha participants que vénen d'Estònia, de Finlàndia, de França, de Noruega..., a més de catalans i espanyols, per descomptat-, sinó també per la seva antiguitat. La primera Marxa Beret es va disputar el 19 de febrer de l'any 1978. En aquella ocasió hi va haver dos recorreguts: un per als homes, de 50 quilòmetres, i un per a les dones, de la meitat, 25 quilòmetres (fa temps que es van deixar de fer curses separades per a cada sexe).

Avui, 3 de febrer, se celebra l'edició número 34 de la Marxa Beret. Els esquiadors poden escollir tres distàncies, 10, 21 i 42 quilòmetres. Una de les especificitats d'aquesta cursa que es corre al pla de Beret és que s'hi apunten tant professionals com amateurs, i també famílies senceres. Promoguda pel Consell General d'Aran i Baqueira Beret, la Marxa Beret és puntuable per a la FIS (Federació Internacional d'Esquí) i està inclosa dins del calendari Euroloppet, que reuneix les marxes populars d'esquí de fons més importants d'Europa.

stats