Per a 150 croquetes
500 g de ceba de Figueres
1 l de llet ecològica
500 g de pernil ibèric (900 de magre i 100 de greix del pernil)
1 os de pernil
200 g de farina brisa
100 mg de nata líquida
250 g de mantega francesa
Per arrebossar
1 paquet de 'panko' (pa ratllat japonès, que es pot trobar en botigues 'delicatessen' o espais especialitzats en menjar oriental)
2 ous ecològics (per arrebossar)
300 g farina brisa
1. Infusioneu (com si preparéssiu una infusió) l'os del pernil amb la llet. És a dir, l'os del pernil ha de bullir a dins de la llet ecològica. Un cop ha bullit, apagueu el foc, poseu-hi una tapa i deixeu-ho reposar.
2. Poseu la ceba de Figueres picada petita i la mantega francesa en una cassola al foc. Aneu-ho removent sense que la ceba agafi color; ha de quedar blanca.
3. Quan la ceba estigui cuita, afegiu-hi la farina i feu-ne la base de la beixamel (roux). Aneu-ho removent fins que la farina estigui ben integrada i no faci olor de cru.
4. Aboqueu la llet amb què havíeu bullit l'os del pernil a dins de la farina, la mantega i la ceba (roux). Aneu-ho removent a foc mitjà perquè es cogui tot junt.
5.Quan la beixamel estigui ben cuita, afegiu-hi el pernil tallat amb ganivet a trossos ben petits (el magre i el greix). Ara feu-hi dues voltes amb una espàtula de fusta, perquè quedi tot ben homogeni, i retireu-ho tot seguit del foc.
6. Finalment, tan sols faltarà afegir-hi la nata líquida per donar-hi cremositat. La nata s'hi afegeix fora del foc, perquè no ha de bullir.
7. Deixeu-ho refredar dintre d'un recipient amb un paper film a sobre perquè no faci crosta.
8.Només faltarà fer les formes amb el que heu preparat. La recomanació és fer croquetes d'una única queixalada, que vol dir de 15 g cada una.
9. Un cop fetes, congeleu-les durant 24 h.
10. L'endemà, passeu-les per farina, per ou i per panko , prèviament triturat per fer-ne pa ratllat. El panko absorbeix la humitat de la croqueta congelada, que queda perfecta. La croqueta s'ha de descongelar un cop arrebossada.
11. Finalment, poseu una paella al foc amb oli de gira-sol a 230 ºC i fregiu-hi les croquetes. Triguen a fregir-se cada una un minut i mig aproximadament.
www.themirrorbarcelona.com