La méteo

La méteo: més calor i sense pluges uns quants dies

Les temperatures pujaran cada dia una mica més amb ambient càlid especialment el cap de setmana

3 min

BarcelonaLa traca final dels xàfecs i tempestes va regar diverses zones del país ahir dimarts, amb alguns aiguats i pedregades, sobretot a Osona (trobareu totes les dades i imatges al final d’aquesta informació). Un temps mogut que s’acaba aquí, ja que a partir d’aquest dimecres torna la calma, amb sol en conjunt i poques excepcions. Les temperatures faran un salt, amb ambient cada cop més càlid que tocarà sostre el cap de setmana.

Dimecres: torna la calma

Ens llevarem amb fred moderat i calma en conjunt. El sol dominarà en general, amb algunes boires matinals. Durant la tarda creixeran noves nuvolades en punts de muntanya, sobretot del nord del país. No obstant això, seran inofensives en molts casos, sense descartar alguna gotellada o ruixat molt local i feble en aquestes zones. Res a veure amb les tronades dels últims dies.

Independentment, quedaran restes de núvols i algun ruixat dispers a la cara nord del Pirineu, sobretot al matí. La cota de neu rondarà els 1.800 metres. Pel que fa al vent, es mantindrà la tramuntana durant tot el dia a la Costa Brava i als cims del Pirineu, però el mestral desapareixerà del sud del país a partir del migdia.

Atenció amb les temperatures, ja que hi haurà un marcat contrast tèrmic entre el dia i la nit. Ens haurem de vestir per capes, ja que a primeres hores farà fred moderat, amb glaçades només als cims del Pirineu, però al migdia els termòmetres pujaran clarament. L’ambient serà més suau o càlid amb moltes màximes de 20 a 25 °C, més altes a l’interior sud i a Ponent.

Dies vinents: més calor

Les temperatures es dispararan encara més els pròxims dies i aniran escalant posicions. El cap de setmana tindrem un pic càlid, amb moltes màximes de 23 a 28 °C, i a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre s’assoliran o se superaran localment els 30 °C. Un ambient molt càlid amb valors per sobre de la mitjana, però sense cap calorada, ni de bon tros.

La calma anticiclònica seguirà dominant, sense pluges i amb sol radiant combinat a estones amb alguns núvols prims totalment inofensius. Tan sols pot reaparèixer algun ruixat local al Pirineu el cap de setmana. Petits matisos en unes jornades molt aprofitables a l’exterior. També poden reaparèixer algunes boires costaneres. Potser en l’inici de la setmana vinent arribaran nous canvis en forma de precipitacions. Una informació encara incerta que haurem d’anar confirmant.

Balanç del dimarts

Els xàfecs i les tempestes han caigut durant el dimarts a la tarda a punts del Pirineu, Prepirineu i nord-est, sobretot. Ruixats molt irregulars, però localment intensos i acompanyats de calamarsa. Destaca el fort aiguat que ha caigut a la comarca d'Osona, amb pedra o calamarsa, i que ha arribat fins i tot al Vallès Oriental i el Maresme Per exemple, s'han acumulat 24 l/m² a Vic, 15 l/m² a Roda de Ter o 13 l/m² a Orís en poca estona.

Els ruixats també han arribat de forma irregular a molts altres punts del centre i nord del país. Una pluja que també ha tornat a regar les principals conques internes en tot el seu recorregut. Això contribuirà a mantenir l’ascens dels pantans, que ja han superat el 24%.

Més enllà d'Osona, s'han acumulat entre 2 i 12 l/m² a molts altres punts del nord-est, del Penedès, de la Catalunya Central, del Pirineu i del Prepirineu. Això sí, amb quantitats molt irregulars. A més, des de la tarda del dimarts fins a la matinada de dimecres han caigut precipitacions més continuades a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu de 1.800 metres. S'han acumulat fins a 32 l/m² al Lac Redon (Vall d'Aran) o 28 l/m² a Certascan (Pallars Sobirà).

stats