La méteo

Arribada de més núvols a l'espera d'un canvi de temps a inicis de la setmana vinent

Diumenge la temperatura màxima baixarà, tot i que l'ambient encara serà càlid

3 min
La invasió de pols sahariana arribarà al seu punt àlgid avui.

Les temperatures van pujar encara més dissabte i van assolir els 30 °C a Ponent per primer cop enguany i entre 26 °C i 29 °C en altres punts de les comarques interiors del país. És una calor fora de lloc i més pròpia dels mesos de maig o juny (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Els termòmetres van tocar sostre amb un ambient molt càlid per a l’època, acompanyat de la gran irrupció de pols en suspensió conseqüència d'una glopada d’aire càlid procedent del nord de l’Àfrica.

Diumenge: petita baixada de temperatura

Les temperatures màximes començaran a baixar una mica a l’interior, sobretot entre Ponent i la vall de l’Ebre. Tot i això, l’ambient es mantindrà molt càlid per a les dates, amb moltes màximes de 22 °C a 27 °C. Cel tèrbol i sol terrós per la gran quantitat de pols en suspensió. Creuaran el cel bandes de núvols alts i mitjans, tot i que a la tarda arribaran alguns núvols més gruixuts per Ponent i el Pirineu que podrien deixar alguna gotellada de fang al Pirineu de Lleida, sense deixar cap acumulació destacable.

Vent fort del sud en zones elevades, sobretot als cims del Pirineu. També es deixarà sentir la marinada a la costa i a Ponent.

Dilluns: s'acosta un canvi de temps

Iniciarem la setmana amb l'aproximació d'un canvi de temps, provocat pel pas d’un front que farà que arribin alguns xàfecs. Dilluns encara serà una jornada tranquil·la, tot i que arribaran més núvols, que deixaran el cel mig ennuvolat pràcticament a tot arreu. Durant la tarda i el vespre ja es produiran els primers ruixats al Pirineu occidental i a Ponent. Abans del canvi de temps de dimarts, la temperatura màxima pujarà lleugerament en molts indrets, amb un ambient suau abans de la clatellada tèrmica de l'endemà.

Dimarts: ruixats i tempestes

Dimarts la nuvolositat serà abundant durant bona part del dia, amb ruixats i tempestes de distribució irregular però localment intensos, acompanyats de calamarsa o de ratxes fortes de vent i concentrats a la meitat nord i est, tot i que també seran presents en altres comarques. Dissabte els models meteorològics insinuaven una regada més generosa, que s'ha anat desdibuixant en les actualitzacions de la matinada de diumenge, però es podrien superar els 20 o 30 mm en alguns casos a l'interior del quadrant nord-est. Aquests xàfecs i el canvi de masses d'aire faran que hi hagi una important neteja de l'ambient atmosfèric després de molts dies amb la presència de la pols sahariana en suspensió. A més, la temperatura baixarà clarament i serà difícil trobar valors màxims per sobre dels 20 °C.

Balanç de la calor de dissabte

La calor excepcional per a l'època va anar a més dissabte, sobretot a Ponent i a la Catalunya Central, on es van assolir els 30 °C a Lleida (Segrià). També destaquen els 29,1 °C assolits als Alamús (Segrià), els 28,7 °C de les Borges Blanques (Garrigues) o els 28 °C a Tàrrega (Urgell).

Fora de Ponent, el mercuri també va arribar a valors poc habituals, com els 28,2 °C a Sant Pere de Ribes (Garraf), els 26,5 °C a Vic (Osona) o els 26,1 °C a Viella (Vall d'Aran). Els termòmetres van baixar clarament al nord-est, especialment a l'Alt Empordà, on divendres la temperatura es va desbocar. També van quedar molt frenats a la costa, on la presència de la boira va frenar l'ascens tèrmic.

stats