La méteo

La méteo: temps molt canviant la resta de Setmana Santa

Xàfecs i tronades amb cota de neu ben baixa dimarts a la tarda a l'espera de nous fronts

3 min

BarcelonaEl canvi de temps ha estat contundent aquestes últimes hores amb força fresca, molts núvols i xàfecs acompanyats de fang (trobareu el balanç provisional de la pluja al final d’aquesta informació). De cara a aquest dimarts, mantindrem el temps mogut amb nous ruixats i una caiguda clara de la cota de neu. El temps es mantindrà molt canviant i amb una mica de tot al llarg de la resta de Setmana Santa.

Dimarts: nous ruixats i cota de neu avall

Des de la matinada i durant el matí de dimarts tindrem una tongada de precipitacions en qualsevol punt, en conjunt febles i acompanyades de fang menys. Ens creuarà un front amb una glopada d'aire clarament més fred en altura. Durant el dia hi haurà una treva en moltes comarques i fins i tot s’obriran clarianes al centre i sud, tot i que poden seguir apareixent ruixats de forma intermitent i dispersa.

No obstant, les precipitacions continuaran caient tot el dia al Pirineu i Prepirineu, especialment al sector de Lleida. Atenció amb la cota de neu, ja que es desplomarà i passarà dels 1.800 metres inicials als 1.600 o 1.200 metres, però a partir del vespre fins als 1.000 o 800 metres a tot el país.

El Meteocat avisa de gruixos de més de 20 centímetres a partir dels 1400m als dos Pallars, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran, tot i que pot acabar nevant fins a les valls a partir de la tarda. Entre la tarda i el vespre cauran nous xàfecs amb alguna tronada al sud i a la Costa Brava que arribarien a més comarques. Com que la cota de neu es desplomarà, es pot veure nevar en punts com els Ports, les Muntanyes de Prades. el Montseny o la serra de l'Albera.

Els xàfecs de la tarda i vespre poden anar acompanyats localment de tempesta i ser forts. En aquest sentit, el Meteocat ha activat un avís per intensitat de pluja a l’Alt Empordà, Garrotxa, Pla de l'Estany, Baix Ebre, Montsià, Terra Alta, Ribera d'Ebre i Priorat. En tot l’episodi des de dilluns es poden acumular de 10 a 20 l/m² en molts punts, però més de 30 o 40 l/m² en àrees del Pirineu, Prepirineu, Ponent i Ebre, sobretot.

Al matí farà més fred arreu i les temperatures màximes es mantindran semblants o baixaran al Pirineu, mentre que pujaran lleugerament a la resta, sobretot al litoral i prelitoral. Molts valors de 13 a 17 °C, més baixos al Pirineu. Bufarà vent moderat d'entre mestral i ponent al centre i sud del país.

Temps mogut tota la Setmana Santa

A partir de dimecres i durant els pròxims dies, ens aniran afectant diversos fronts atlàntics que mantindran el temps mogut. Cauran xàfecs i algunes tronades principalment al Pirineu i Prepirineu occidental, així com en altres comarques de l’oest. A la resta del país el cel estarà canviant i hi haurà alguns ruixats dispersos, però amb poca aigua.

El vent també serà protagonista. Dimarts bufarà de mestral i ponent al centre i sud, mentre que a partir de dimecres agafarà força el vent de garbí. Ventades que poden ser fortes a la costa, mar endins i al País Valencià, sobretot. Situació marítima ben alterada per aquesta ventada.

Amb l’entrada del vent del sud, les temperatures pujaran clarament i recuperarem l’ambient suau al centre de la setmana, tot i que a patir del cap de setmana tornin a recular. En definitiva, els termòmetres viuran en una muntanya russa i el cel estarà molt canviant, situació totalment típica per a l’època.

Els canvis afectaran la sequera?

Malgrat tot aquest moviment meteorològic, les precipitacions més abundants es concentraran a les capçaleres de rius que, majoritàriament, pertanyen a la Conca Hidrogràfica de l’Ebre. Per tant, les conques internes no rebran grans quantitats d’aigua i poc es notarà en els pantans la pluja d’aquests dies.

La bona notícia és que anirem regant aquí i allà i remullant el terreny. De moment, no es veuen pluges abundants i generals a la vista.

Balanç de les pluges fins ara

Les pluges han regat tot el país des de dilluns i han deixat de 10 a 20 l/m² en molts punts, però localment més. Destaquen els més de 30 o 40 l/m² acumulats fins ara a punts de Ponent, l'Ebre, el Pirineu, Prepirineu i fins i tot al Maresme. Per exemple, ja han caigut 42 l/m² a Vilanova de Meià (Noguera), 40 al Perelló (Baix Ebre) o 39 a Vilassar de Mar (Maresme) i al Port del Comte (Solsonès).

Els xàfecs de dilluns van anar localment acompanyats de tempesta i, sobretot, de fang a tot arreu a causa de la pols en suspensió. Aigua bruta que ho ha deixat tot ben brut.

stats