La méteo

Estones de sol abans d'una nova tongada de pluges

Els ruixats guanyaran terreny dissabte a la nit i s'estendran per tot arreu

2 min
Dissabte circularan bandes de núvols alts i mitjans arreu.

El temps de la primera meitat de la Setmana Santa ha estat ben mogut en molts indrets del país, amb ventades, un temporal marítim important en alguns trams de la costa, nevades al Pirineu i una temperatura suau. Divendres la pluja va afectar les comarques de Ponent i el Pirineu occidental, amb acumulacions abundants en alguns casos (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). La situació meteorològica experimentarà una petita treva fins dissabte a la tarda, quan els ruixats començaran a aparèixer en algunes comarques abans de fer-se més extensos i generals diumenge. Aquesta és la previsió dia a dia del que resta de Setmana Santa:

Dissabte: dia d’impàs

Mantindrem una situació semblant a la de divendres durant gran part del dia. Per tant, tindrem cel canviant, alguns ruixats a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida, vent del sud i mala mar. No obstant això, les temperatures començaran a baixar i al migdia els valors més elevats ja no passaran dels 20 °C. A última hora arribaran alguns ruixats pel sud del país i la costa que seran el preludi de pluges més generals.

Diumenge de Pasqua: dia de paraigua

Les últimes actualitzacions dels models meteorològics mantenen que el temps es complicarà de valent Diumenge de Pasqua, amb dues tongades de pluja que podran afectar qualsevol indret: la primera, de matinada, entrant pel litoral i creuant de sud a nord; i la segona, durant la tarda, amb ruixats localment intensos i acompanyats de tempesta que tornaran a aparèixer en pràcticament qualsevol punt i avançaran d'oest a est. On més quantitats s’esperen és al Pirineu, Prepirineu i interior del nord-est, on serà molt probable sumar més de 40 o 50 l/m².

Les temperatures baixaran encara més, amb força fresca per a l’època i fred al Pirineu. De fet, la cota de neu baixarà més i es mourà entre els 1.200 i els 1.500 metres. Precaució a la carretera amb la pluja i la neu diumenge, així com amb les ventades. No serà tampoc un bon dia per fer activitats a l’aire lliure, i encara menys a alta muntanya.

Dilluns de Pasqua: més calma

L’últim dia de Setmana Santa, el dia de la mona, la calma tornarà a dominar en gran part del país, amb més sol i temperatures que pujaran, i deixarem enrere un cap de setmana molt inestable. No obstant això, encara quedaran alguns ruixats molt residuals al Pirineu i el Prepirineu, molt menys importants que en dies anteriors. Bufarà vent de ponent moderat, fent que la temperatura pugi amb més ganes a la franja litoral, especialment al País Valencià.

Balanç de les pluges de divendres

Tot i que en moltes comarques divendres va ser un dia tranquil, hi ha indrets on va ploure amb cara i ulls. La situació sinòptica actual, amb vent de sud, és perfecta per deixar acumulacions de pluja i neu abundants en relleus orogràfics com el Pirineu i Prepirineu lleidatà. Divendres van caure 67,6 l/m² a Espot (Pallars Sobirà) i 28,5 l/m² a Viella (Vall d'Aran). Els ruixats també van regar comarques del terç oest, amb 5 l/m² a Lleida (Segrià) i 6 l/m² a Ascó (Ribera d'Ebre).

stats