La méteo

La méteo: recuperem de cop la roba d'hivern

El canvi de temps serà sobtat amb una clara baixada de temperatures, fortes ventades, alguns ruixats i neu.

2 min

BarcelonaSom a les portes d’un canvi de temps contundent que ens farà passar de l’avançada primavera a un ambient hivernal de sobte. Un gir de guió en poques hores que notarem sobretot a partir de divendres, però abans haurem de suar perquè les temperatures tocaran sostre dijous.

Dijous: pic de calor

Entrarà vent reescalfat de ponent i garbí que farà disparar les temperatures. De fet, de nit ja han pujat les mínimes entre 2 i 4 graus, localment més. L’ambient atípicament primaveral tocarà sostre al migdia, especialment al prelitoral i comarques de Girona, amb moltes màximes de 20 a 25 °C. El sol es combinarà amb alguns núvols, però cap al tard arribaran els primers canvis amb precipitacions i més fred al Pirineu, sobretot al lleidatà.

Divendres: canvi important de temps

La massa d’aire d’origen polar se’ns tirarà al damunt i les temperatures baixaran clarament. Un descens que serà d’entre cinc i deu graus en general, però localment encara pot ser més acusat, especialment al Pirineu. La baixada tèrmica serà més moderada a la costa, sobretot de Barcelona i Tarragona a causa del vent. Moltes màximes es mouran entre els 11 i 16 ºC, més baixes al Pirineu i potser una mica més altes encara al sud. Canvi radical respecte l’ambient primaveral del dijous.

Tot plegat amb una nevada al Pirineu, sobretot a la cara nord, i una cota de neu que es mourà entre els 1000 i els 800 metres, localment per sota. També cauran alguns ruixats de nit i matinada a qualsevol punt, i al llarg del dia n'apareixeran sobretot a Girona i nord de Barcelona, sense descartar alguna tronada local acompanyada de calamarsa. Poca cosa en conjunt.

Atenció amb la forta ventada d’entre ponent i mestral que afectarà moltes comarques, sobretot les de Barcelona, Tarragona i Ponent. Hi haurà cops de vent d’entre 40 i 60 km/h, però localment s’assoliran o superaran els 80 o 100 km/h al sud i en àrees elevades.

Cap de setmana: ambient d’hivern i temps mogut

Les temperatures encara baixaran més i l’ambient serà plenament hivernal. No esperem cap fredorada, però venim de termòmetres tan elevats que el canvi serà molt marcat. Tot plegat amb ventades fortes al centre i sud de Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears. Alguns ruixats al nord-est i més neu al Pirineu, sobretot a la cara nord.

Setmana que ve: pendents d’una borrasca

Estem molt pendents d’una borrasca que, de cara a la setmana vinent, podria portar pluges a més comarques. Queden dies i la situació pot canviar, però ara mateix no és descartable que arribin precipitacions amb més cara i ulls, sobretot dimarts i dimecres. Un extrem encara incert.

stats