La méteo
previsions 24/11/2022

La méteo: fred gairebé d'hivern i diversos canvis de temps per acabar el novembre

Demà a la tarda cauran ruixats molt dispersos en diferents comarques de Girona i de Barcelona

3 min

BarcelonaUn petit ruixat aïllat ha descarregat pluja intensa aquest migdia al voltant de Barcelona. Les nuvolades s'han gestat al Baix Llobregat i han anat avançant fins al Maresme. Fins a les 14.30 h destaquen els 3 l/m² acumulats al Raval i quantitats d'entre 1 i 3 l/m² acumulades entre altres barris. Aquesta tarda les pluges sobretot afectaran sectors del vessant sud del Pirineu occidental i tot fa pensar que la pluja a la Costa Central no passarà d'anècdota.

Avui les temperatures màximes han sigut un parell de graus més baixes que ahir de mitjana a Catalunya. A Lleida s'ha passat dels 20 ºC d'ahir a les 15 h als 15 ºC d'avui. A Barcelona i a Tarragona la temperatura ha baixat 4 graus. A la tarda arribarà un altre front per l'oest que deixarà algunes pluges en punts del Pirineu i Prepirineu occidentals, sobretot en indrets de la Ribagorça, del Pallars i potser també en menor mesura al Montsec. La cota de neu se situarà al voltant dels 2.000 metres.

Demà hi haurà un canvi de temps més notable, que provocarà alguns ruixats en comarques de Girona i de Barcelona i també a les Balears. Al nord-est el dia serà molt tapat ja des del matí, però és possible que en comarques de Barcelona hi hagi clarianes fins a migdia. Els ruixats arribaran a la tarda i és poc probable que deixin quantitats importants de pluja. En sectors d'Osona, de la Selva i de la Garrotxa, és a dir, bàsicament al voltant de la serralada Transversal, és on és més probable que pugui ploure amb ganes i que s'acumulin més de 10 o 15 l/m², però en general els ruixats seran menys destacables.

A la serra de Tramuntana les pluges també podrien ser significatives, però en general a les Balears aquesta tongada de pluja no apunta que hagi de ser tan important com les últimes. Nevarà al vessant nord del Pirineu amb una cota que baixarà fins als 1.300 o 1.400 metres. Demà a la tarda i vespre la tramuntana i el mestral bufaran amb ratxes de fins a 70 o 80 km/h a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i a l'Empordà. El vent tendirà a apagar-se ràpidament dissabte.

El cap de setmana serà tranquil, però no plenament assolellat. Dissabte serà un dia molt enterbolit i mig ennuvolat, tot i que no plourà ni nevarà enlloc. Diumenge els núvols seran més prims i arribarà més llum del sol. Les temperatures del cap de setmana seran purament de tardor, amb mínimes per sota dels 5 graus en moltes comarques interiors i per sota dels de 10 en molts punts de la costa. Els migdies seran relativament suaus, però no s'arribarà als 20 graus enlloc.

Estem pendents també d'un possible canvi de temps de cara a dilluns. Alguns models de previsió fan pensar que es formarà una baixa al Mediterrani que pot provocar pluges significatives en alguns punts del litoral i sobretot a les Balears. La incertesa encara és molt alta i els possibles escenaris molt diversos, però cal tenir en compte la possibilitat que transitòriament dilluns sigui un dia mogut amb algunes pluges significatives i potser fins i tot amb vent i mala mar.

El que sí que és cada cop més clar és que la setmana que ve serà força freda. A partir d'aquest canvi de temps de dilluns entrarà una massa d'aire més fred que s'instal·larà bona part de la setmana i que obrirà la porta a un escenari de temperatures una mica baixes per a l'època durant gairebé tota la setmana que ve. Arribaran les nits amb més glaçades de la tardor fins ara, però no cal esperar un canvi brusc, sinó un gir que suposi un pas més en el camí cap a l'hivern.

stats