La méteo

Cap de setmana de màniga curta, però els xàfecs i la fresca tornaran

La calma i la calor dominaran, però cauran els primers ruixats al Pirineu, que la setmana que ve guanyaran terreny

3 min
El sol tornarà a ser el protagonista aquest dissabte.

El sol i la calor s’han mantingut com a protagonistes aquestes últimes hores i divendres es van tornar a fregar els 30 °C a Ponent (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Un panorama preestiuenc que es mantindrà el cap de setmana amb un ambient ben càlid però amb els primers canvis: els ruixats de tarda aniran a més al Pirineu. Serà el preludi d’un canvi de temps més contundent que la setmana que ve provocarà xàfecs en molts punts i una clara refrescada.

Dissabte: calma i calor

El sol radiant dominarà arreu del país amb tan sols alguna boira matinal i potser alguna pinzellada local de núvols alts i prims decoratius. A la tarda creixeran nuvolades al Pirineu, que, a diferència dels últims dies, sí que deixaran algun ruixat al sector occidental. Poca cosa, en principi, en un context de temps ben tranquil. A la tarda bufarà el garbí moderat i reescalfat a la Costa Brava.

Pel que fa a les temperatures, es mantindran altes per a l’època, tot i que sense extrems. A primeres hores farà poc fred i al centre de la jornada l’ambient serà càlid, amb moltes màximes de 23 a 28 °C. De nou, es poden fregar o assolir localment els 30 °C en punts de Ponent i de l’interior sud del país. En canvi, els termòmetres quedaran lleugerament frenats en punts del litoral i del Pirineu.

Diumenge: alguns canvis

A diferència del dissabte, arribaran més intervals de núvols alts i prims totalment inofensius que es combinaran amb el sol. També poden aparèixer núvols baixos en zones costaneres. A la tarda les nuvolades aniran a més en zones de muntanya i els xàfecs i tronades guanyaran terreny al Pirineu, potser també al Prepirineu i als Ports. A la resta es mantindrà la calma sense pluja. Temperatures semblants, amb ambient càlid, però les màximes ja començaran a recular al Pirineu.

Setmana que ve: gir del temps

Dilluns serà un dia d’impàs, amb nous xàfecs de tarda al Pirineu i al Prepirineu, que puntualment poden arribar a zones properes. Potser de matinada arribin alguns ruixats dispersos a qualsevol punt. No obstant això, encara s’espera poca aigua, amb temperatures que es mantindran ben altes, si bé al Pirineu baixaran una mica més.

Serà dimarts quan ens arribarà un front fred que reactivarà la inestabilitat amb xàfecs i tronades en qualsevol comarca. Els més probables i destacats afectaran el nord del país, sobretot el Pirineu i el Prepirineu, amb una cota de neu que pot baixar dels 2.000 metres. Bones notícies, perquè es mantindria l’aportació d’aigua als embassaments. Tot plegat provocarà una clara refrescada. Una situació encara amb un grau d’incertesa que haurem d’anar seguint amb atenció. Sembla que el temps es mantindria mogut tota la setmana.

Balanç del divendres

Divendres el mercuri es va tornar a enfilara amb ganes, massa per a l'època, però sense extrems. A Ponent s'hi van repetir màximes properes als 30 °C. Destaquen els 29,5 °C de màxima d'Alcarràs, els gairebé 29 °C d'Alfarràs o els més de 28 °C de Lleida (els tres municipis al Segrià). En canvi, els termòmetres van quedar una mica més frenats que dies enrere a l'interior de la meitat sud del país. La majoria de màximes arreu del territori es van moure entre els 22 i els 27 °C, localment més baixes en algun tram costaner i al Pirineu. Un ambient ben càlid que es mantindrà de cara al cap de setmana.

stats