La méteo

Cap de setmana pendents del cel: nous xàfecs i tempestes

Els ruixats seran molt irregulars i cauran sobretot del prelitoral cap a l’interior

3 min
Les nuvolades tornaran a créixer amb ganes durant la tarda.

El temps mogut no dona treva. Divendres a la tarda i durant la matinada de dissabte han tornat a caure nous xàfecs i tempestes en alguns indrets de forma dispersa (trobareu totes les dades i imatges al final d'aquesta informació), i aquesta serà la tendència dels pròxims dies. Som davant un cap de setmana amb nous ruixats molt irregulars, però localment intensos, que cauran sobretot a la tarda i del prelitoral cap a l’interior. A més, de cara a dilluns (festiu per a molta gent) també plourà en algunes comarques. Tot plegat, amb temperatures normals per a l’època.

Dissabte: una mica de tot

Tornarà a ser un dia de temps canviant i de cel molt variable. Ja de matinada ha caigut algun ruixat dispers, que es podria repetir durant la resta del matí, sobretot en llocs del litoral, del prelitoral i al Pirineu. Però serà a partir de migdia i durant la tarda quan les nuvolades creixeran amb més ganes i tindrem nous xàfecs i tempestes molt irregulars en zones del prelitoral, de la Catalunya Central, dels Ports i del Pirineu i el Prepirineu. En canvi, difícilment arribaran a la costa.

Tot plegat, amb unes temperatures que es mantindran semblants o pujaran només una mica. Ambient força normal per a l’època i termòmetres frenats. Força fresca a primeres hores i suavitat al centre de la jornada, amb moltes màximes de 17 ºC a 23 ºC, més altes a Ponent i al sud.

Diumenge: més xàfecs

Sembla que el temps aguantarà força al matí en general, tot i que amb cel variable. No obstant això, ja cauran els primers ruixats dispersos al Pirineu occidental, a Ponent i als Ports. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan la inestabilitat augmentarà i els xàfecs i les tempestes guanyaran extensió respecte a dissabte. Cauran sobretot a l’interior, al Pirineu i Prepirineu, als Ports i en zones del prelitoral.

Tot i això, també pot arribar a ploure al litoral de l’Ebre i del sud de Tarragona. Localment les tronades seran fortes, i poden anar acompanyades de calamarsa o de pedra. Difícilment plourà a la costa de Barcelona i de Girona, on hi haurà més calma. Les temperatures es mantindran semblants.

Dilluns: més tronades

Tornarà a ser un dia de temps molt canviant i plenament primaveral. Entre el migdia i la tarda tornaran a caure xàfecs i tempestes localment forts. Aquesta vegada, els més destacats afectaran sobretot les comarques de Girona i del nord de Barcelona, així com el Pirineu, el Prepirineu, la resta del prelitoral i els Ports.

Una situació moguda que es mantindrà durant gran part de la setmana, amb ruixats aquí i allà. Per tant, s’aniran acumulant litres, i la bona notícia és que una de les zones on més plourà pot ser la de les capçaleres dels principals rius de les conques internes. No es descarta que al llarg dels pròxims dies s’acumulin més de 50 o 80 l/m² en total en aquesta àrea. Una gran notícia per continuar aportant aigua als pantans.

Balanç dels xàfecs de divendres

Els xàfecs i les tempestes d'aquest divendres han tornat a ser molt irregulars i han afectat sobretot zones del prelitoral, del nord-est i de l'àrea dels Ports, així com indrets de la Catalunya Central, de l'interior sud i del Pirineu i Prepirineu. En general han estat molt passatgers, però localment han deixat patacs d'aigua amb força aparat elèctric i alguna calamarsada. Les quantitats més destacades es mouen entre els 10 i els 20 l/m², localment més. Destaquen els 21 l/m² registrats a Banyoles i a Porqueres (Pla de l'Estany), els 16 de Nulles i els 12 de la Riba (Alt Camp) o els gairebé 15 l/m² de Castellbisbal (Vallès Occidental).

stats