La méteo

Clara refrescada i primers canvis per començar la Setmana Santa

Xàfecs, nevades i clar descens tèrmic a partir de dilluns

Altocúmuls aquest matí, des de Vic
4 min

La calor s’ha desbocat aquest final de setmana, amb màximes fora del normal per aquestes dates. Per exemple, ahir divendres les màximes van registrar alguns rècords i en el conjunt de Catalunya, va ser el dia més càlid de l'any, fins ara, amb anomalies de gairebé 9 ºC respecte la mitjana. No obstant això, l’entrada de vent del nord farà baixar els termòmetres aquest cap de setmana, sobretot diumenge, amb alguns canvis al cel. Temps més mogut per Setmana Santa amb xàfecs i nevades a partir de dilluns.

(Trobareu més dades de temperatura i d'altres rècords al final d'aquesta informació).

Dissabte: primers canvis

Avui, l’entrada de vent del nord farà baixar els termòmetres lleugerament excepte a la Costa Daurada, on es mantindran semblants o sumaran algun grau i tot. El sol dominarà en molts indrets aquest dissabte, Dia Mundial de la Meteorologia, però hi haurà nuvolades. Seran núvols prims durant el matí, amb alguns de baixos i algunes boires en punts del litoral.

A partir del migdia, creixeran nuvolades d'evolució al Pirineu oriental i punts del nord-est, on descarregaran alguns xàfecs puntuals, localment, en forma de tempesta. Poca cosa, tot plegat, amb una cota de neu alta, per damunt dels 2.100 o 2.200 m. En tot cas, les quantitats de precipitació seran minses. També tindrem núvols baixos costaners, entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava.

La temperatura començarà a ser una mica més normal per aquestes dates i avui ja no arribarem a valors tant elevats. La temperatura tendirà a baixar, sobretot, a partir d'aquest diumenge, tot i que encara ho notarem poc, en general. Al litoral i al prelitoral baixaran un parell de graus respecte d'ahir, sobretot a la costa i al Pirineu. Al sud i a Ponent encara podran fregar els 26 ºC. Es notarà un ambient més fresc allà on bufi el mestral i la tramuntana, als dos extrems del país. Amb un vent aponentat, podrà pujar una mica el termòmetre en punts de la Costa Daurada. Cap al Pirineu i altres zones del litoral i prelitoral, baixaran de 2 o 3 ºC. Els valors més alts del dia encara voltaran els 24 o 26 ºC per les Terres de l'Ebre i Ponent.

Temp màxima prevista

Bufaran el mestral i la tramuntana a l’Ebre i a l’Empordà i quedaran restes de pols en suspensió.

Diumenge: clara refrescada

Entrarà vent lleuger de llevant al litoral i prelitoral que farà augmentar els núvols baixos, sense descartar algun plugim, sobretot a la costa de Barcelona o punts del prelitoral central (Vallès Occidental i l'Oriental). Les temperatures baixaran clarament i la refrescada serà notable, amb termòmetres que es normalitzaran i màximes entre 5 i 10 graus més baixes que les de divendres. Més sol com més a l’interior i al Pirineu. La refrescada més sensible es notarà a partir de dilluns i dimarts, amb valors a l'interior i al Pirineu uns 10 o 12 graus, en general, per sota que els actuals.

Temps mogut per Setmana Santa

A partir de dilluns arribarà una borrasca des del sud de la Península que, juntament amb un front fred atlàntic, provocarà un empitjorament del temps. Amb un grau d’incertesa encara, les precipitacions podrien caure en qualsevol lloc dilluns i especialment dimarts.

Les quantitats més destacades es concentrarien al Pirineu, el Prepirineu i a Ponent, on es poden assolir els 50 l/m² entre els dos dies. A la resta del país, la precipitació no seria tan destacada, sobretot a prop de la costa. La nevada al Pirineu anirà baixant de cota.

Tot plegat, amb temperatures encara més baixes i ambient fresc o fred per a l’època. Dimecres encara pot ploure i la resta de la Setmana Santa quedaria un temps mogut pel pas de fronts atlàntics que portarien ventades i xàfecs o tronades irregulars, sobretot a l’interior i al Pirineu.

Rècords de calor

La calorada de divendres ha deixat moltes màximes de 22 a 27 ºC a Catalunya. No obstant això, s’han assolit o superat els 29 ºC en llocs de l’Ebre i del Priorat. Destaquen els 29,4 ºC de Vinebre (Ribera d'Ebre), els 29,2 ºC d'Aldover (Baix Ebre), els 29,1 ºC del pantà de Siurana (Priorat) i els 29 ºC del Masroig (Priorat).

També hi ha hagut alguns rècords. Els 28,8 ºC de Torroja del Priorat, els 25,2 ºC de Das (Cerdanya), els 24,5 ºC de Perafita (Lluçanès) i els 22,1 ºC del santuari de Queralt (Berguedà) són rècord de calor en un mes de març des que es tenen registres en aquestes estacions. I en altres punts ha estat el segon o tercer dia més càlid en un mes de març. Ambient totalment fora de lloc per a l'època.

El desgel de la darrera nevada ha fet pujar lleument les reserves hídriques

L' increment de les reserves de les conques internes després del desgel de la darrera nevada ha estat d'un punt percentual. Recordem que gran part de la neu caiguda en aquesta època primaveral s'evapora i caldrien moltes nevades o diverses borrasques actives per notar un increment més sensible en la recuperació del nivell hídric dels embassaments de les conques internes.

stats