La méteo

La méteo: ambient hivernal i temps mogut el cap de setmana

Es mantindran les ventades i alguns ruixats, mentre que diumenge arribarà un nou canvi de temps

2 min

BarcelonaJa tenim aquí l’anunciat canvi important de temps amb un retorn sobtat a l’hivern. De nit ha plogut a diversos punts amb alguna tronada i amb entre 3 i 10 l/m² caiguts a punts del Pirineu, Prepirineu, Girona, Barcelona i interior de Tarragona amb temperatures que ja han baixat, i més que ho faran.

En poques hores hem passat del pic de l'atípic ambient primaveral a una sobtada clatellada dels termòmetres divendres que tindrà continuïtat el cap de setmana. I, tot plegat, amb alguns nous ruixats, fortes ventades i neu al Pirineu els pròxims dies. Aquesta és la previsió detallada dia a dia:

Divendres: brusca baixada de temperatures

Ens arriba de ple una massa d’aire fred d’origen polar que farà caure sobtadament les temperatures a gran part del país. Un descens que serà d’entre 5 i 10 graus al prelitoral, interior i comarques de Girona, però fins i tot més brusc al Pirineu. En canvi, a la costa central i sud la baixada serà molt més moderada.

Moltes màximes es mouran entre els 11 i 16 ºC, clarament més baixes al Pirineu. Hi haurà contrastos molt marcats, com per exemple al prelitoral de Girona, on es passarà dels més de 23 ºC de dijous a una màxima de només 13 o 14 ºC. O a Viella (Vall d’Aran), on es passarà dels extraordinaris 22,4 ºC de màxima dijous a poc més de 5 ºC divendres.

Pel que fa a les precipitacions, els xàfecs de la nit i primeres hores ja seran història i dominarà el sol en conjunt, però a la tarda poden caure ruixats dispersos al terç nord, sobretot comarques de Girona, sense descartar alguna tempesta local amb calamarsa o calabruix. La cota de neu baixarà sobtadament fins als 1.000 o 800 metres al Pirineu, localment per sota, i entre els 1.000 o 1.200 a la resta.

Atenció amb el vent de ponent i mestral perquè bufarà en moltes comarques, sobretot de Barcelona, Tarragona i centre i sud de Lleida, així com al País Valencià i a les Balears. Molts cops de 40 a 60 km/h, però localment es poden assolir o superar els 80 o 100 km/h al sud i en zones elevades.

Dissabte: temps mogut i hivernal

Continuaran les ventades al centre i sud de Catalunya i es poden repetir alguns ruixats dispersos al nord-est i al Pirineu. Poca cosa en conjunt, però temps insegur amb neu entre els 800 i 1.000 metres, puntualment per sota. Ambient hivernal normal per a l’època, tant de dia com de nit, amb moltes màximes d’11 a 16 ºC.

Diumenge: nou canvi de temps

L’acostament d’una borrasca farà augmentar els núvols a tot arreu i farà pujar transitòriament la temperatura amb vent d’entre garbí i ponent. Precipitacions a l’Alt Pirineu amb una cota de neu de 1.200 a 1.400 metres, mentre que també arribaran alguns ruixats per Ponent.

Incertesa la setmana que ve

A partir de dilluns estem molt pendents de si finalment ens afectarà una potent borrasca. Ara per ara els mapes indiquen que podrien arribar precipitacions a les comarques del Pirineu, Girona i Barcelona, però un petit moviment de la baixa rebaixaria o augmentaria les pluges. Ho haurem d’anar confirmant. I, tot plegat, amb ambient hivernal.

stats