La méteo

Últim dia de calor abans d'un petit canvi de temps

Avui la temperatura tocarà sostre i l'ambient serà de ple estiu

3 min
Els embassaments de les conques internes ja s'apropen al 18% de la seva capacitat.

Ahir els termòmetres van pujar encara més i ja es van apropar als 33 °C a les Terres de l'Ebre, i moltes comarques van arribar o superar la marca dels 30 °C en ple mes d'abril (trobareu totes les dades d'aquesta calorada al final d’aquesta informació). Les temperatures tocaran sostre avui amb una calor excepcional per a l’època i valors que tornaran a superar els 30 °C en força indrets de Ponent i de la meitat sud del Principat, però també de la Catalunya Central. Regust d’estiu amb ambient més propi del mes de juny o juliol que no pas de mitjans d’abril, i sol radiant amb el permís d'alguns núvols alts.

Diumenge: calorada sense treva

Els termòmetres encara pujaran algun grau més a Ponent i a l’interior de l’Ebre, amb màximes de 31 °C a 34 °C. A la resta del prelitoral i de l’interior es mantindran molts valors de 26 °C a 30 °C, localment més alts. En canvi, a la costa seguirem amb la calor més frenada per l'efecte de la marinada. De fet, al Pirineu i al litoral la temperatura pot recular lleugerament, tot i que l'ambient encara serà càlid.

Tot plegat, amb sol radiant un dia més, però aniran arribant algunes pinzellades de núvols alts i prims per Ponent i pel Pirineu. A més, les nuvolades aniran a més a última hora al Pirineu occidental, sense descartar alguna gotellada de poca importància al final del dia. Petits matisos en una jornada per aprofitar, gairebé estiuenca, i en què caldrà protegir-se correctament del sol, que cremarà de valent a tot arreu.

Dilluns: augment de la nuvolositat i primers ruixats

A partir de dilluns entrarà vent del nord, que farà baixar les temperatures abans d'un descens tèrmic amb més cara i ulls dimarts. Els primers símptomes d'inestabilitat es començaran a notar a la meitat nord del país, amb alguns ruixats dispersos i poc importants al Pirineu i al Prepirineu i un cel més ennuvolat en moltes comarques. Tot plegat serà ben poca cosa i no hi ha cap episodi de pluges importants a la vista, una notícia nefasta per a uns embassaments que comencen a frenar la pujada després d'un ascens de reserves associat a la pluja abundant del mes de març i a la fosa de la neu del Pirineu.

A partir de dimarts: més núvols i nous ruixats

Dimarts persistirà el cel mig ennuvolat en molts punts, ja sense risc de pluja en bona part del territori. El protagonista tornarà a ser el vent, que bufarà amb força als dos extrems del país i que assolirà cops superiors als 80 km/h o els 90 km/h a les zones habituals de les Terres de l'Ebre i de l'Empordà. Tot plegat amb una temperatura molt més normal per a l'època de l'any i a l'espera d'una possible tongada de ruixats al nord-est de cara a dimecres.

Balanç de la calor dels últims dies

Divendres ja va fer molta calor en general, però es va desbocar encara més dissabte, amb valors molt inusuals en una primera quinzena d'abril. D'entre totes les màximes superiors als 30 °C destaquen les de Vinebre (Ribera d'Ebre), amb 33,2 ºC; Aldover (Baix Ebre), amb 32,7 °C, i Torroja del Priorat, amb 32,3 °C. La temperatura també es va disparar en zones de muntanya i prop del litoral, amb 28,5 °C a Viella (Vall d'Aran) i Roses (Alt Empordà), 26,4 °C a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) i 26,3 °C a l'Observatori Fabra de Barcelona. És precisament en aquest punt d'observació centenari on la temperatura mínima del dia també va ser destacable: 18,2 °C, la tercera més elevada registrada en aquesta estació durant un mes d'abril des de l'any 1914.

stats