La méteo

La méteo: termòmetres disparats a l'espera de nous fronts

La calor per a l'època mantindrà les màximes per sobre dels 25ºC a l'Ebre i els xàfecs començaran a reaparèixer al Pirineu

2 min

BarcelonaLes elevades temperatures han deixat valors molt superiors als que caldria esperar l'últim cap de setmana de l'hivern. Les màximes de diumenge van arribar a superar els 28 °C a les Terres de l'Ebre (més dades al final d'aquesta informació). Dilluns les temperatures seran similars i molt càlides al migdia a l'espera que baixin una mica al llarg de la setmana. Arribaran petits canvis al Pirineu que aniran a més els pròxims dies, tot i que en cap cas s'espera un episodi de pluja abundant i general. Dimecres arribarà oficialment la primavera.

Dilluns: alguns canvis

El temps tranquil i estable del cap de setmana es veurà lleugerament alterat per l'arribada d'una mica d'inestabilitat que pot provocar algun ruixat de tarda al Pirineu. A la resta del país, continuarà el sol amb alguns intervals de núvols, mentre que fins al matí hi haurà moltes boires i núvols baixos en trams de la costa, al prelitoral i en fondalades interiors. Les temperatures no experimentaran gaires canvis, amb una lleugera baixada al prelitoral i una pujada més marcada a l'Empordà, on havien quedat frenades durant el cap de setmana. Per tant, repetirem moltes màximes de 20 a 25 °C a l'interior i prelitoral, però de nou es poden fregar els 30 °C a l'interior de les Terres de l'Ebre.

Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dilluns.

Dimarts: més ruixats a la meitat nord

Dimarts es repetirà la jugada de la tarda de dilluns, amb creixement de nuvolades i alguns ruixats en punts de la meitat nord, una mica més extensos i intensos que els de dilluns però molt concentrats a les comarques pirinenques. El sol serà el protagonista al litoral i en bona part del territori, amb un ambient que novament serà suau i primaveral al migdia i a primera hora de la tarda.

A partir de dimecres: nous fronts

Dimecres s'acostarà un altre front atlàntic, que arribarà desgastat a casa nostra i deixarà poca aigua. Aquesta situació podria persistir entre dijous i divendres, amb un nou front que podria fer ploure una mica en més comarques. Es tracta de canvis que encara s’han d’anar confirmant. Tot plegat amb temperatures que es mantindran força suaus en una setmana en què la primavera arribarà oficialment dimecres a la matinada, concretament a les 04.06 h.

Balanç d'un diumenge marcat per la suavitat tèrmica

La calor ha estat la protagonista de diumenge en molts punts, especialment a les Terres de l'Ebre, i en molts casos s'ha viscut el dia més càlid de l'any fins ara. Durant les hores centrals de la jornada s'ha superat la barrera dels 25 °C en molts punts. Destaca la màxima de Vinebre, amb 28,4 °C, o els 28,3 °C de Benissanet (Ribera d'Ebre).

També ha pujat amb ganes la temperatura al prelitoral central, amb 25,7 °C a Sant Cugat del Vallès i 25 °C a Terrassa (Vallès Occidental). Diumenge ha estat el sisè dia consecutiu amb una temperatura superior a la mitjana climàtica del període 2009-2020, amb una temperatura màxima mitjana que al conjunt del país ha estat gairebé 6 °C superior a la normal.

Anomalia de les temperatures màximes a Catalunya durant el mes de març

A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

stats