La méteo

La méteo: els xàfecs i les tronades irregulars no donen treva

Els ruixats seguiran caient a diverses comarques aquest cap de setmana i en l'inici de la setmana vinent

3 min

BarcelonaLes tempestes han sigut molt irregulars però localment fortes aquestes últimes hores i fins i tot han deixat calamarsa, pedra o alguna mànega marina (trobareu totes les dades i imatges al final d’aquesta informació). Un temps mogut i molt canviant típicament primaveral que tindrà continuïtat de cara a divendres i el cap de setmana. Seguirem amb aire fred en altura que mantindrà la inestabilitat amb una mica de tot, fent bona la dita "al maig cada dia un raig".

Divendres: temps canviant

El matí serà força tranquil a la majoria de comarques, però amb cel canviant i ja algunes gotellades o ruixats locals de forma dispersa. Cauran sobretot en punts del litoral i prelitoral de Barcelona i de la cara sud del Pirineu i del Prepirineu de Lleida. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan s’esperen nous xàfecs i tempestes molt irregulars al prelitoral, a l’interior, al Pirineu, al Prepirineu i als Ports. Ruixats molt dispersos, pràcticament una loteria, però localment amb algun patac d’aigua destacat.

Tot plegat amb temperatures que poden pujar una mica al centre del dia. Per tant, fred moderat o fresca a primeres hores i ambient suau o poca calor al centre de la jornada. Molts valors màxims es mouran entre els 17 °C i els 23 °C, localment més alts a Ponent i al sud, però més baixos al Pirineu. Termòmetres força normals per a l’època. La cota de neu pujarà al Pirineu dels 1.800 als 2.000 o 2.400 metres.

Dissabte: una mica de tot

Encara amb una mica d’incertesa, els models meteorològics indiquen que de matinada i al matí poden caure ruixats a pràcticament qualsevol zona del país. Molt irregular tot plegat, sense descartar algun patac d’aigua intens de forma local. De cara a la tarda, es repetiran alguns xàfecs i tronades molt dispersos en punts del prelitoral, de l’interior nord-est, del Pirineu i Prepirineu i als Ports. Temperatures semblants o una mica més altes amb una cota de neu de 2.200 a 2.400 metres.

Diumenge: més xàfecs

Els mapes indiquen que la inestabilitat anirà a més. Els xàfecs guanyaran terreny a la tarda i poden caure en molts punts de l’interior, del Pirineu i del sud del país. Sembla que gran part de la costa i del nord-est quedarien una mica al marge d’aquesta situació, però no s’hi pot descartar algun ruixat. Les temperatures pujaran una mica més.

Setmana que ve: segueixen els ruixats

Tot sembla indicar que la setmana que ve es mantindrà el moviment meteorològic amb risc de nous xàfecs. I cal tenir en compte que aquestes precipitacions van regant també les capçaleres dels principals rius de les conques internes. Una gran notícia per continuar sumant aigua cap als pantans, que mantenen la pujada i ja es troben per sobre del 26%. No es veuen canvis a la vista i, per tant, seguirem amb el temps canviant i les temperatures a ratlla.

Balanç de les tempestes

Els xàfecs i les tempestes de dijous han sigut molt irregulars, però allà on han caigut ho han fet localment amb força i amb molt aparat elèctric. En alguns casos hi ha hagut aiguats puntuals i calamarsades o pedregades. On més ha plogut ha sigut al litoral i al prelitoral de Barcelona i al nord de Tarragona, on s’han acumulat molt localment més de 20 l/m² o de 30 l/m². Destaquen els 34 l/m² de Querol (Alt Camp), els 32 d’Olèrdola (Alt Penedès) o els 30 de Vacarisses (Vallès Occidental).

També hi ha hagut una forta tempesta a l’Alt Empordà, que ha provocat l’esfondrament d’una granja amb diversos animals morts. Poc o molt, ha plogut a molts punts del Pirineu, del Prepirineu, de la Catalunya Central i de Girona i Barcelona. Fins i tot s’ha arribat a veure al matí una mànega marina davant de la costa del Garraf i del Baix Penedès. A continuació teniu un recull de les imatges més destacades que ens han deixat les tempestes.

stats