La méteo

La méteo: nou front de xàfecs per començar el mes de març

Arriba un nou canvi de temps amb més ruixats i ventades

2 min

BarcelonaDeixem enrere fortes ventades i una important nevada al Pirineu (trobareu totes les dades i imatges al final d’aquesta informació), i la calma dominarà aquestes pròximes hores a tot arreu. Ens espera un dijous, últim dia de febrer, per aprofitar, però no ens en refiem perquè a últimes hores arribaran nous canvis que tindran continuïtat el cap de setmana.

Dijous: petita treva

Serà una jornada molt aprofitable amb calma, força sol durant gran part del dia i bonança al migdia, ja que les temperatures màximes pujaran arreu. L’ascens serà acusat al Pirineu després de tantes hores hivernals amb núvols, neu i fort vent. Moltes màximes es mouran entre els 12 i els 17 °C, però localment es fregaran els 20 °C al sud i al prelitoral. No obstant, compte perquè a primeres hores farà força fred amb diverses glaçades.

Tot i que de matinada i durant el matí encara bufarà el vent moderat a l’Empordà, als cims del Pirineu i a l’Ebre, la tendència serà que s'encalmi molt, fins i tot desapareixerà del nord del país. No obstant això, a últimes hores es tornarà a reforçar amb l’apropament d’un nou front.

Nou canvi de temps

A partir de la tarda i el vespre, l’arribada d’un nou front farà augmentar els núvols per l’oest amb algun primer ruixat. Serà sobretot de nit quan els xàfecs i gotellades, que inicialment cauran al Pirineu de Lleida, a Ponent i a les Terres de l’Ebre, s’estendran per més comarques.

La pluja pot arribar de matinada a les comarques de Tarragona i Barcelona de forma irregular, però difícilment al nord-est. No es descarta algun xàfec o tempesta localment intensa. A més, el vent de mestral i tramuntana es reforçarà amb ganes de nit a la meitat sud i a l’Empordà.

Un altre front a la vista

Divendres serà un dia d’impàs amb vent més moderat i sense pràcticament risc de precipitacions, però amb temperatures més baixes. Malgrat això, entre dissabte i diumenge ens creuarà un nou front que provocarà fortes ventades a moltes comarques i una nova tongada de xàfecs.

La part més activa del front ens creuarà sobretot la nit i matinada de dissabte a diumenge, moment en què els xàfecs poden ser més generals. Tanmateix, no es veuen temporals de pluja general i generosa a la vista. Tot plegat amb termòmetres avall i normals per a l’època.

Balanç de ventades i nevades

El fort temporal de vent de les últimes hores ha afectat zones acostumades a les ventades, com ara l’Empordà, les Terres de l’Ebre i el Pirineu, però els registres han estat igualment importants. S’han registrat moltes ratxes de vent de 80 a 130 km/h, però localment encara més.

Destaquen els 171 km/h assolits a Portbou (Alt Empordà), en què el vent no bufava tan fort des del 3 de febrer de l’any 2019.

La nevada també ha estat destacada a tot el Pirineu, la més general i important del que portem d’hivern, ja que s’han acumulat entre 20 i 40 centímetres de neu nova a les cotes altes, tant de la cara nord com de la sud. També ha nevat a les valls, però amb gruixos més discrets. El fort vent ha provocat l’efecte torb amb condicions meteorològiques molt adverses.

stats