La méteo

La méteo: a les portes d'un canvi destacat de temps

Un front fred provocarà dimarts una tongada de xàfecs i tempestes amb una clara refrescada

2 min

BarcelonaEl sol i la calor han estat els grans protagonistes del cap de setmana, amb màximes que han assolit els 30 °C a Ponent (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Aquest ambient càlid, més propi del mes de juny, es mantindrà avui dilluns, però a partir de dimarts arribarà un canvi de temps que vindrà acompanyat d'una refrescada i de pluges a moltes comarques.

Dilluns: dia tranquil amb ruixats al Pirineu

Dilluns serà un dia d’impàs, amb nous xàfecs de tarda al Pirineu i al Prepirineu, que puntualment poden arribar a zones properes. Potser durant el matí arribin alguns ruixats dispersos o gotellades locals al centre i sud del país, tot i que no deixaran acumulacions de precipitació destacables i seran fenòmens puntuals i anecdòtics. Durant el matí creuaran bandes de núvols alts i mitjans que deixaran el cel mig ennuvolat, però el migdia serà més assolellat pràcticament arreu, amb unes temperatures que es mantindran ben altes, si bé al Pirineu baixaran una mica més. A la tarda els núvols prims tornaran a guanyar terreny i deixaran el cel enteranyinat.

Dimarts: pluges més extenses i abundants

Serà dimarts quan ens arribarà un front fred que reactivarà la inestabilitat amb xàfecs i tronades en qualsevol comarca. Els més probables i destacats afectaran el nord del país, sobretot el Pirineu, el Prepirineu i el quadrant nord-est, amb una cota de neu que pot baixar dels 2.000 metres, tot i que la línia de ruixats que creuarà Catalunya d'oest a est durant el matí i primera hora de la tarda també afectarà la resta de comarques. Bones notícies, perquè es mantindrà l’aportació d’aigua als embassaments i tornarà a nevar en zones elevades després d'uns dies de fusió accelerada del poc mantell nival que hi quedava. Tot plegat provocarà una clara refrescada.

Més endavant: es manté la inestabilitat

La presència d'una petita borrasca que viatjarà del sud d'Irlanda cap al golf de Biscaia, i que anirà acompanyada d'una bossa d'aire fred en alçada, farà que el temps es mantingui insegur després de la primera tongada de ruixats de dimarts. La pluja podrà fer acte de presència en una o altra comarca durant bona part dels dies de la setmana, tot i que en cap cas s'espera una regada generosa i general com la de finals del mes d'abril. Tot plegat amb una temperatura que es normalitzarà i mantindrà frenada, amb un ambient agradable.

Balanç del cap de setmana

Dissabte els termòmetres van tornar a marcar valors elevats per a l'època de l'any, amb una temperatura més pròpia del mes de juny al nostre país. El mercuri es va enfilar fins als 30 °C a Alcarràs (Segrià), 29,5 °C a Lleida (Segrià) o 29,0 °C al Poal (Pla d'Urgell). Un ambient ben càlid es va repetir diumenge, amb 30,2 °C a Alcarràs i 29,2 °C a Seròs, tots dos a la comarca del Segrià. A més, durant el matí de diumenge van arribar a la meitat sud i a algunes comarques de Barcelona alguns ruixats molt febles que van deixar acumulacions molt minses, inferiors a 1 l/m².

stats