La méteo

La méteo: cap de setmana aprofitable a l'espera de nous xàfecs

Ambient més càlid sense pluja en conjunt, però entre diumenge i dilluns arribarà un canvi de temps

2 min

BarcelonaLa traca final de xàfecs ens va deixar tempestes fortes amb pedra i calamarsa en llocs del nord-est dijous (trobareu les dades i imatges al final d’aquesta informació). No obstant això, aquest divendres dominarà la calma i ja no es repetiran els forts aiguats amb temperatures que pujaran clarament. El cap de setmana també serà tranquil a la majoria de comarques i força més càlid. Però ja es veu un nou canvi de temps a la vista.

Divendres: torna la calma

Serà un dia de calma i en conjunt assolellat. Al matí hi haurà algunes boires i a la tarda creixeran nuvolades en indrets de muntanya sense descartar alguna gotellada o ruixat aïllat al nord-est i al Pirineu. Ben poca cosa si arriba a caure i res a veure amb les fortes tempestes de les últimes hores. Un dia, doncs, per aprofitar-lo i que posarà punt final a tantes jornades de ruixats més o menys destacables.

I, tot plegat, amb temperatures que pujaran clarament al centre del dia i amb un ambient molt més suau o càlid. Moltes màximes es mouran entre els 17 i els 23 ºC. Però compte a primera hora, perquè farà força fred encara i ens haurem d’abrigar. Serà molt recomanable vestir-nos amb capes, perquè les jaquetes del matí ens sobraran al centre del dia. Bufarà el vent moderat de garbí i de ponent al centre de la jornada.

Dissabte: petits canvis i més calor

La calma dominarà en conjunt, però el sol es combinarà amb cada cop més intervals de núvols, sobretot a la tarda i com més a Ponent i al Pirineu. Cap al tard arribaran alguns ruixats al Pirineu i Prepirineu de Lleida, localment en zones pròximes com ara a Ponent o més llocs del Pirineu. Poca cosa en principi i dia aprofitable en gran part del país. L'ambient encara serà més càlid al centre del dia, amb moltes màximes de 20 a 25 ºC.

Diumenge: alguns xàfecs

El temps aguantarà al matí, però a la tarda hi haurà més inestabilitat amb xàfecs i alguna tronada al Pirineu, al Prepirineu i a Ponent. No es descarta algun ruixat en més punts de l'interior i del prelitoral. No obstant això, força calma durant gran part del dia amb cel variable i temperatures semblants. Per tant, es mantindrà l’ambient més aviat càlid al centre del dia.

Dies vinents: canvi de temps

Dilluns arribarà un nou front que reactivarà els xàfecs i les tempestes. Tot i que els mapes discrepen força sobre l’extensió i l’abast de la pluja, pot ploure en qualsevol comarca. Tot plegat, ho haurem d’anar confirmant. Les temperatures tornaran a baixar transitòriament. Per tant, de moment s’està complint la dita del maig i més o menys cada dia anirà caient un raig.

Balanç d'aquest dijous

Els xàfecs i les tempestes d’aquest dijous van afectar especialment les comarques del nord-est, però també indrets del Pirineu i del Prepirineu. En canvi, a la resta del país ja hi va dominar el sol, però amb vent de ponent. Alguns ruixats van deixar autèntics patacs d’aigua acompanyats de calamarsa o pedra, fortes ratxes de vent i molt d'aparat elèctric. En alguns casos es van acumular de 5 a 15 l/m², localment més. En les imatges següents es pot apreciar l'abast de la calamarsa i la pedra:

stats