La méteo

La méteo: arriben més xàfecs, nevades i ventades el cap de setmana

Un nou front actiu creuarà tot el país entre dissabte i diumenge

3 min

BarcelonaLa calma de dijous ha durat poc, ja que el front de la matinada ha regat algunes comarques i ha reactivat el fort vent (totes les dades les podreu trobar al final d'aquesta informació). Aquest divendres, primer dia de març, tindrem una petita treva meteorològica, a l'espera que el temps torni a empitjorar de cara al cap de setmana amb més ruixats, ventades i neu.

Divendres: treva transitòria

De nit i matinada ens ha acabat de creuar el front amb ruixats a Ponent, Pirineu de Lleida, comarques de Tarragona i centre i sud de Barcelona. A últimes hores de la matinada, les precipitacions han marxat mar endins i, de cara a aquest divendres, primer dia de març, el temps estarà marcat per la calma i el sol en general sense precipitacions enlloc.

Una treva que anirà acompanyada d’un lleuger descens de les temperatures màximes. Després de la forta ventada de la matinada als extrems, la tramuntana anirà a menys fins a desaparèixer de l'Empordà i del Pirineu, mentre que el mestral girarà a estones a ponent i bufarà amb cops moderats al centre i sud del país, localment amb alguna ratxa forta.

Tot i que el vent perdrà força, hi ha alertes activades en aquest sentit pel Meteocat per ratxes intenses de vent fins al migdia a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià.

Cap de setmana: nous canvis

L’apropament d’un front provocarà que, al llarg de dissabte, els núvols vagin a més d’oest a est i es reforci el vent de ponent i garbí en moltes comarques, sobretot al nord-est, on bufarà reescalfat.

Durant el dia arribaran precipitacions a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida amb una cota de neu al voltant dels 1.200 metres, però no serà fins al vespre quan el front ens acabarà de creuar de ple.

En aquest sentit, a la tarda i vespre arribarà una tongada de ruixats per Ponent que, durant la nit i la matinada de diumenge, acabarà travessant tot el territori. Poc o molt pot ploure a tot arreu. Poca cosa en conjunt, però les quantitats poden ser una mica més destacades al Pirineu i al nord-est.

Atenció amb la cota de neu, ja que acabarà baixant fins als 1.000 o 800 metres, localment per sota. Nevarà a tot el Pirineu i Prepirineu, però també a dalt del Montseny i, potser, a la serra de l’Albera. Es poden acumular més de 5 o 10 centímetres de neu nova a les cotes altes del Pirineu.

Diumenge: ventades, sol i neu

Un cop passi el front, la ventada de mestral serà intensa en moltes comarques del centre i sud del país, així com la tramuntana a l’Empordà i als cims pirinencs amb torb. La nevada es mantindrà a la cara nord del Pirineu i no es descarten ruixats a la resta del terç nord, però el sol dominarà a la majoria de comarques conjuntament amb el vent i un ambient més fred.

Setmana que ve: més moviment

Els mapes auguren una setmana vinent encara moguda pel que fa al temps. Arribaran nous fronts atlàntics que podrien portar noves precipitacions a casa nostra, tot i que poca cosa fora del Pirineu. Seguim sense veure pluges generals i generoses a la vista.

Balanç de les pluges i el vent

Els xàfecs que han caigut entre la nit de dijous i la matinada de divendres han afectat principalment les comarques de Ponent, Tarragona, centre i sud de Barcelona i el Pirineu de Lleida. Tret d'alguna gotellada puntual o ruixat minso a la resta del Pirineu i Prepirineu, a la resta no hi ha plogut, sobretot al nord-est.

Unes precipitacions que han deixat entre 1 i 5 l/m² a diversos punts, poca cosa, però localment entre 5 i 12 l/m² i, de forma molt puntual, s'han superat aquestes xifres. Destaquen els 20 l/m² acumulats al Lac Redon (Vall d'Aran), 12 a Os de Balaguer (Noguera) i entre 7 i 9 a diversos punts del Vallès Occidental, Garraf, Baix Camp, Baix Penedès, Priorat o als Ports, entre d'altres.

També ha estat notícia la forta ventada de mestral i tramuntana que ha tornat a reforçar-se al sud, a l'Empordà i als cims del Pirineu. Destaquen els 133 km/h assolits a Portbou (Alt Empordà), 116 a Mas de Barberans (Montsià) 101 al Perelló (Baix Ebre) o 100 als Ports.

stats