La méteo

La méteo: canvi radical de temps en poques hores

L'entrada del vent del nord provocarà una caiguda de les temperatures, alguns xàfecs i ventades

3 min

BarcelonaLa temperatura encara ha estat força superior a la normal per a l'època de l'any aquestes últimes hores (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). També ha estat notícia la gran quantitat de pols sahariana en suspensió, que ha donat un color terrós al cel i ha empitjorat la qualitat de l'aire. Aquest ambient tèrbol es mantindrà dilluns, però ja s'acostarà un breu canvi de temps que allunyarà la pols i ens durà una refrescada contundent amb alguns ruixats.

Dilluns: s'acosta un canvi de temps

Iniciarem la setmana amb l'aproximació d'un canvi de temps provocat pel pas d’un front que farà que arribin alguns xàfecs. Dilluns encara serà una jornada tranquil·la, especialment al matí, tot i que arribaran més núvols que deixaran el cel mig ennuvolat pràcticament a tot arreu. Juntament amb la pols en suspensió, tindrem una jornada poc lluïda i molt tèrbola o terrosa.

Al matí ja cauran algunes gotellades o ruixats acompanyats de fang a punts del Pirineu, Prepirineu i Ponent. Serà durant la tarda i el vespre quan arribaran des de l'Aragó xàfes i tempestes al Pirineu occidental i a Ponent. Descarregaran localment amb intensitat i arribaran a altres comarques interiors ja avançada la nit. Abans del canvi de temps de dimarts, la temperatura màxima pujarà lleugerament en molts indrets, amb un ambient càlid abans de la clatellada tèrmica de l'endemà.

Dimarts: ruixats i tempestes de distribució irregular

Dimarts la nuvolositat serà abundant durant bona part del dia, amb ruixats i tempestes de distribució irregular però localment intensos i acompanyats de calamarsa. Es concentraran a punts de la meitat nord i est, tot i que també seran presents de manera irregular en altres comarques.

Dissabte els models meteorològics insinuaven una regada més generosa que s'ha anat desdibuixant en les actualitzacions de la matinada de diumenge. Tot i això, es podrien superar els 15 o 20 l/m² en alguns casos a l'interior del quadrant nord-est. Aquests xàfecs i el canvi de masses d'aire faran que hi hagi una important neteja de l'ambient atmosfèric, després de molts dies amb la presència de la pols sahariana en suspensió. A més, la temperatura baixarà clarament i serà difícil trobar valors màxims per sobre dels 20 °C.

Dimarts també serà notícia l'entrada del vent de mestral i de tramuntana als dos extrems del país, fet que ha motivat que el Servei Meteorològic de Catalunya hagi activat un avís per vent fort al Baix Camp, el Montsià i el Baix Ebre durant la primera meitat de la jornada.

A partir de dimecres: s'imposa l'anticicló

Les precipitacions de dimarts ja hauran desaparegut dimecres, que serà un dia molt més tranquil i amb un cel més assolellat, amb el permís d'alguns núvols alts i mitjans que creuaran el cel. La temperatura encara serà força fresca, amb tendència a remuntar al migdia, i el vent encara bufarà intensament als dos extrems del territori. Aquesta tendència a l'ascens tèrmic seguirà durant la resta de la setmana, amb una calor que sembla que tornarà a ser protagonista durant el cap de setmana vinent i amb un domini absolut del sol.

Balanç de la calor del cap de setmana

La calor excepcional per a l'època va tocar sostre dissabte, sobretot a Ponent i a la Catalunya Central, on es va arribar als 30 °C a Lleida (Segrià). També destaquen els 29,1 °C assolits als Alamús (Segrià), els 28,7 °C de les Borges Blanques (Garrigues) o els 28 °C a Tàrrega (Urgell). Fora de Ponent, el mercuri també va arribar a valors poc habituals, com els 28,2 °C a Sant Pere de Ribes (Garraf), els 26,5 °C a Vic (Osona) o els 26,1 °C a Viella (Vall d'Aran).

Diumenge el mercuri va assolir valors menys elevats, tot i que destaca la temperatura mínima registrada a Margalef (Priorat), que amb 21,6 °C és la nit tropical més primerenca mesurada per estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya.

stats