La méteo

La méteo: més clarianes a l'espera de ruixats i vent en l'inici del Carnaval

Els pròxims dies no seran gens hivernals, però la temperatura baixarà força el cap de setmana.

3 min

BarcelonaMatí de dimarts amb núvols en augment. A mesura que avanci el dia el cel quedarà cada cop més enterbolit i tapat, però no plourà enlloc. Això farà que les temperatures màximes avui es quedin entre 2 i 4 graus més curtes que ahir en general, un ambient ja no tant de primavera.

De matinada l'ambient ha seguit sent molt poc fred per a l'època. Poc més d'un 5% de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero, encara menys que els últims dies. L'arribada d'aquesta massa de núvols ha sacsejat, però, una mica l'atmosfera, i ha fet baixar entre 3 i 5 graus el termòmetre en punts elevats. Al Tibidabo, per exemple, dels 15 graus d'ahir al matí s'ha baixat a 10 avui.

Seguim en aquesta dinàmica primaveral que ha marcat el temps de les últimes dues setmanes. Ja són 14 dies seguits en què la temperatura mitjana a Catalunya com a mínim se situa dos graus per sobre del que tocaria, és a dir, portem dues setmanes d'hivern seguides instal·lats en l'ambient de març o abril.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

El fet que avui la temperatura quedi més frenada no vol dir que torni el fred. Els pròxims migdies tornaran a ser molt suaus, fixeu-vos en el fet que els colors grocs i ataronjats de temperatures al voltant dels 20 graus tornen a aparèixer en els mapes de màximes previstes de cara als pròxims dies. On més pujarà la temperatura, però, és a Ponent. La boira s'esqueixarà els dies vinents i això permetrà que el termòmetre pugi clarament al pla de Lleida.

Durant la segona part de la setmana el pas de diversos sistemes frontals farà que arribin per fi algunes pluges i nevades. Divendres les precipitacions es concentraran sobretot en comarques centrals i de l'oest, i en canvi dissabte seran més probables en comarques de Girona i de Barcelona.

Encara hi ha incertesa en el pronòstic, però és cert que els mapes de probabilitat que arribi com a mínim a ploure per trams de sis hores dibuixen dos moments de més risc de pluja: el primer, divendres al matí en moltes comarques centrals i de l'oest, i el segon, dissabte a la tarda i vespre, més centrat a les comarques de Girona i de Barcelona, coincidint amb les rues de Carnaval.

Cap de les dues serà una tongada de pluja important, però podria deixar entre 5 i 10 l/m² en molts indrets i quantitats força més importants al Pirineu occidental. Un bon baròmetre per saber la seguretat que plogui o nevi amb ganes és el mapa de probabilitat que en total s'acumulin més de 20 l/m². Fixeu-vos que la tongada de precipitació s'entreveu segura i destacable al Pirineu occidental, mentre que a la resta encara hi ha dubtes, però no és descartable que també ho pugui arribar a ser.

Probabilitat que en total durant els pròxims nou dies s'arribin a acumular més de 20 l/m2

Una vegada més és un canvi de temps que no ens salvarà de la sequera, però això és millor que res.

El cap de setmana revifarà la sensació d'hivern, però és poc probable que les baixes temperatures s'instal·lin. Hi haurà dos o tres dies més purament hivernals, però el més probable és que durant la part central del febrer tinguem més oscil·lacions de temperatura.

Encara és aviat per entreveure amb precisió la cota de neu d'aquest episodi, però cada cop és més probable una nevada destacable a les cotes mitjanes i altes en molts àmbits del Pirineu occidental. Segurament durant el gruix de la pertorbació la cota de neu se situarà poc per sobre o poc per sota dels 1.500 metres.

Un altre actor del Carnaval serà el vent. Dijous i divendres bufarà de garbí amb ratxes fortes sobretot en punts de muntanya, però també protagonista en moltes comarques de Girona. Dissabte girarà de mestral i podria bufar també amb ratxes fortes a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

stats