La méteo

La méteo: pic de calor abans del contundent retorn de l'hivern

El vent reescalfat dispararà els termòmetres dijous, però divendres arribarà de cop l'important canvi de temps

2 min

BarcelonaLes temperatures mínimes s'han mantingut semblants aquest dimecres, tot i que amb clares excepcions, ja que han baixat força al sud i a l'Alt Empordà, però han pujat al Pirineu. En general, fred molt moderat a primeres hores a l'espera que les màximes quedin una mica més curtes per la presència de més núvols. Tan sols pujaran els termòmetres al Pirineu de forma transitòria. Tot i aquests petits canvis, es mantindrà l'ambient atípicament primaveral i suau, amb moltes màximes de 17 a 22 °C.

Pel que fa a l'estat del cel, la nuvolositat anirà a més al llarg del dia, i fins i tot el cel quedarà força tapat en algunes comarques, especialment del Pirineu i de l’oest a la tarda. No obstant això, de precipitacions no se n’esperen, tan sols alguna gotellada aïllada, sobretot a la cara nord del Pirineu. Tot plegat amb fred molt moderat a primeres hores i migdia suau.

Dijous entrarà vent reescalfat que farà pujar encara més les temperatures, especialment a les comarques del prelitoral i de Girona, amb un ascens d’entre 2 i 4 graus. S’esperen moltes màximes de 20 a 25 °C, totalment fora de lloc per a les dates. Tot i això, a la cara nord del Pirineu començaran a baixar els termòmetres amb més núvols i els primers ruixats.

Tot plegat serà el preludi de l’important canvi de temps que s’espera a partir de divendres. L’arribada d’una massa d’aire clarament més freda del nord de l’Atlàntic i d’origen polar provocarà una clara baixada de les temperatures. Entre divendres i el cap de setmana, el descens de les màximes serà de 5 a 10 graus en general, localment més. Venim de molt amunt i la baixada tèrmica serà molt marcada.

A més, arribarà una nevada abundant a tot el Pirineu, ja que entrarà amb força una massa humida de l’Atlàntic. La neu caurà amb ganes a l’Alt Pirineu, especialment a la cara nord, mentre que aquesta situació serà més intermitent a la cara sud. La cota de neu pot baixar ja de cop fins als 1.000 o 800 metres, però localment per sota.

A la resta no es descarten alguns ruixats, tot i que poca aigua s’espera. Divendres cauran xàfecs més destacats a les comarques de Girona i nord de Barcelona, i no es descarta alguna tempesta local acompanyada de calamarsa.

El més destacat en moltes zones serà el vent d’entre ponent i mestral, que bufarà amb moltes ganes. La ventada es mantindrà tot el tram final de la setmana i afectarà especialment les comarques de Tarragona, Barcelona i Ponent. Les ratxes poden ser fortes o molt fortes i superar els 80 o 100 km/h al sud i en àrees elevades.

Encara hi ha molta incertesa sobre el temps que tindrem entre diumenge i l’inici de la setmana vinent. Alguns mapes indiquen que ens podria afectar una borrasca més activa amb precipitacions en més comarques, però encara és massa aviat per afirmar-ho. Tot plegat ho haurem d’anar seguint amb atenció.

stats