La méteo
previsions 19/01/2023

La méteo: fortes ventades i més neu a l'espera d'un cap de setmana gèlid

Protecció Civil ha tornat a activar l'alerta del pla Ventcat arran de la previsió de ventades durant el vespre, nit i matinada

4 min

BarcelonaJa hem entrat de ple en aquest període de fred intens que marcarà gairebé tota la segona part del mes de gener. Avui les temperatures màximes han sigut una mica més altes que ahir, però de mitjana hi ha hagut dos graus mig menys del que tocaria per a l'època. Les dues úniques màximes oficials de més de 15 graus d'avui han sigut els 15,3 °C de l'Observatori de l'Ebre i els 15,2 d'Alcanar.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Protecció Civil ha tornat a activar aquest matí l'alerta del pla Ventcat arran de les previsions del Meteocat que avisen de perill alt o molt per vent durant les últimes hores d'avui i les primeres de demà. El Servei Meteorològic de Catalunya ha apujat l'avís de perill per vent a nivell molt alt en cinc comarques i a perill alt a gran part del país.

Segurament avui les ventades no seran tan fortes com les de dimarts a l'àrea metropolitana de Barcelona, però el vent pot arribar a ser fins i tot més fort que llavors en punts del Penedès, del Camp de Tarragona, al prelitoral sud i a les Terres de l'Ebre. Fins a les 16.30 h destaquen els cops de vent de 94 km/h de l'Observatori de l'Ebre, els 92 de Mas de Barberans, els 86 del Perelló o els 74 de l'aeroport de Reus.

Avís de perill per vent de cara a demà

Demà amb el pas de les hores el vent anirà minvant, però aquesta situació de nord durarà molts dies. La tramuntana i el mestral continuaran deixant-se sentir i augmentant la sensació de fred durant el cap de setmana i fins i tot en l'inici de la setmana que ve, tot i que en general a mesura que passin els dies el vent serà cada cop menys destacable.

A poc a poc el fred va augmentant. Aquest dijous ha començat amb temperatures encara una mica més baixes que ahir en general; només en alguns punts de l'extrem nord el fet que el vent hagi entrat amb ganes fa que la temperatura no sigui més baixa que ahir. La temperatura és especialment baixa allà on el vent no arriba. A Girona la mínima avui ha sigut de -5,3 °C i a Vilobí d'Onyar de -6 °C, mentre a Lleida (la Femosa) la mínima no ha baixat de 2,6 °C. A Girona no es baixava de -5 °C des del gener passat.

Els gruixos de neu acumulats al vessant nord del Pirineu han seguit creixent durant les últimes hores a l'espera que la neu torni a caure amb força aquesta tarda. Des de diumenge ja s'han acumulat 70 cm de neu a Certascan, a la cota 2.400, més de 40 a Sasseuva i més de 30 al Lac Redon. A Bagergue, a la Vall d'Aran el gruix ja s'acosta a 40 cm.

Avui a la tarda el pas d'un nou front reactivarà les nevades al vessant nord del Pirineu i també hi tornarà a haver emblanquinades en altres punts del Pirineu occidental o fins i tot en indrets de la Cerdanya i del Ripollès. La neu arribarà fins a cotes baixes, però aquestes emblanquinades no seran tan abundants i generals com les de dimarts. No és descartable algun ruixat de neu al Prepirineu o en punts alts de la Catalunya Central, però aquestes precipitacions no haurien de passar d'anècdota.

La temperatura continuarà baixant. Aquesta nit l'entrada de vent farà que les mínimes pugin una mica, però entre dissabte i diumenge arribaran les glaçades més fortes i més extenses de l'episodi, unes temperatures molt baixes que es mantindran durant com a mínim la primera part de la setmana que ve. Es confirma, doncs, que aquesta fredorada serà llarga i intensa i que ben bé fins a final de mes no hi ha indicis de temperatures més suaus. El cap de setmana cal esperar mínimes de fins a -20 °C a les cotes altes del Pirineu i moltes mínimes també per sota dels -5 °C en comarques interiors, tot i que el fet que el vent no pari del tot limitarà les glaçades fortes.

Fixeu-vos en el fet que els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents no ofereixen cap treva i són d'un color blau que indica que el fred dels pròxims dies serà encara més intens que el d'avui.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la dels pròxims dies

Amb aquest vent de nord persistent cal esperar que el temps continuï sent gris i amb neu al vessant nord del Pirineu, però nevades com les d'avui o les de l'inici de la setmana ja no es repetiran. Passarem a un escenari de precipitacions més febles i intermitents que no afectaran la resta de la serralada.

Més enllà del Pirineu de cara al cap de setmana farà sol, però cal tenir en compte els ruixats que sí que aniran apareixent a les Balears. Dissabte són bastant possibles ruixats intensos de neu granulada entre Menorca i Mallorca, unes precipitacions que sempre de manera molt irregular es podrien repetir la setmana que ve. Cal esperar emblanquinades fins a la costa, encara que arribin només de manera sobtada i siguin ruixats de poca estona. Entre ahir i avui ja s'han acumulat 11 l/m² a la Universitat de Palma o 7 a Artà i a l'aeroport de Maó.

La setmana que ve tampoc hi ha indicis clars de ruixats o de nevades a cotes baixes a Catalunya, més enllà del vessant nord del Pirineu.

Acumulacions de precipitació previstes per dies

Molta neu, però encara menys de l'habitual

Fins ara les nevades d'aquesta setmana han beneficiat sobretot el vessant nord del Pirineu, on en alguns casos ja ha caigut més de mig metre de neu nova. Tot i això, és interessant destacar que malgrat la setmana de nevades intenses que portem, fins i tot al vessant nord del Pirineu el gruix de neu total acumulat és clarament inferior al que caldria esperar per a l'època, com mostra aquest gràfic de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya que pertany al punt de mesura del port de la Bonaigua.

Evolució del gruix de neu al Port de la Bonaigua. La línia negra marca la normalitat
stats